Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nedá se s ním pořádně driblovat, stěžují si na kluzký míč hráči včetně Welsche

Kluž (Rumunsko) - Od úvodu evropského šampionátu budí emoce nejen zápasy a hvězdní hráči na palubovkách, ale také míče, se kterými se hraje. Většina týmů si stěžuje na jejich nový povrch, který při navlhnutí klouže více než obvykle. Někteří kapitáni týmů kvůli tomu dokonce poslali oficiální dopis Horaciovi Muratoremu, prezidentovi FIBA.

Utkání Řecko - Francie
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Herve Bellenger

"My níže podepsaní kapitáni vás chceme informovat, že jsme v týmu zaregistrovali stížnosti na hrací míč v souvislosti se změnou jeho textury. Způsobuje problémy především v závěru zápasů, kdy už je vlhký. Navrhujeme, aby se tato záležitost okamžitě po šampionátu řešila a aby aktivní hráči byli zařazeni do výběru nového míče pro další soutěže," stojí v dopise, který podepsali hráči jako Boris Diaw, Gigi Datome, Ádám Hanga či český kapitán Jiří Welsch.

Ten přímo v Kluži po jednom z tréninků debatoval spolu s asistentem trenéra Lubošem Bartoněm přímo se zástupcem japonské firmy Molten, která míče vyrábí. A vysvětlovali mu, v čem je problém. Že když hráč doskočí míč a stáhne si ho na hruď na zpocený dres, tak následně míč zvlhne a klouže.

"Hraje se s ním hrozně blbě. Ze strany Francie byl podaný protest, reprezentace včetně naší se k tomu připojily. Shodou okolností za mnou přišel zástupce Moltenu a ptal se. Někdo to chytne, je to mokré a nedá se s tím pak hrát. Bylo to tak loni i před dvěma lety, je to pořád stejné. Chtělo by to změnit," prohlásil Welsch.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté nestačili na obhájce titulu a Španělsku podlehli 56:93

Problém je také v tom, že zápasy se hrají se zcela novými míči, přitom je třeba, aby byly mírně použité, aby se s nimi hrálo lépe. "Přitom v tréninkové hale nám dali obouchané míče, se kterými to šlo. A přijdeme sem a dají nám úplně nové. Je to děs, kloužou a nepomůže, ani když je rozhodčí utře. Ale nemůžeme se vymlouvat, protože je to pro všechny stejné," přidal rozehrávač Jakub Šiřina.

Nejvíce stížností putuje z tábora Francie, která v úvodním utkání s Finskem překvapivě prohrála v prodloužení 84:86. "Je to strašné. Nedá se s tím ani pořádně driblovat, míč utíká. Je to každý rok a nikdo s tím nic nedělá. Není to tak, že se s tím nedá hrát, ale určitě by byly zápasy zábavnější, kdyby se hrálo s lepším míčem," míní francouzský reprezentant Edwin Jackson.

Většina českých hráčů se však nechce na míč vymlouvat a bere situaci, jaká je. "Já myslím, že je to celkem dobré. V přípravě ve Slovinsku a Gruzii se míč hodně potil. Tady je trochu jiný a neměl jsem žádný problém," prohlásil Tomáš Satoranský.

"Mně docela sedí. I když je pravda, že když si člověk sáhne na někoho zpoceného a pak na míč, tak to klouže. Jakmile si člověk namočí ruce, tak to je, jak když lovíte mýdlo. Těžko říct, jestli s tím někdo něco udělá. Ale docela to šlo. Párkrát jsme sice honili míč po hřišti, ale většinou to bylo v pohodě," přidal Vojtěch Hruban.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články