Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Basketbalisté dostali lekci zdarma, španělský expres nebyl k zastavení

Kluž – Senzace byla v nedohlednu. Česká basketbalová reprezentace prohrála ve druhém utkání evropského šampionátu se Španělskem 56:93. Obhájci titulu byli od úvodního rozskoku lepším mužstvem a jednoznačně zvítězili i ve druhém zápase na turnaji. Svěřenci kouče Ronena Ginzburga jim nedokázali konkurovat v prakticky žádné herní činnosti. Rozhodující souboje však národní tým teprve čekají. Už v pondělí nastoupí od 14:00 v přímém přenosu ČT sport a webu ctsport.cz proti Maďarsku. 

Mladý český výběr nicméně získal cenné zkušenosti a seznámil se s basketbalem na nejvyšší evropské úrovni. Reprezentace marně hledala recept zejména na největší hvězdu soupeře Pau Gasola, který se snadno prosazoval a za dvacet minut pobytu na palubovce nasbíral 26 bodů, když minul pouze jedinou střelu. Na druhém místě historických tabulek Eurobasketu si polepšil už na 1080 bodů a chybí mu pouze 24 bodů k vyrovnání absolutního rekordu Tonyho Parkera.

"To byla velká zkušenost bránit Gasola. Ale celkově vidět zblízka, jak spolupracovali všichni Španělé. Bylo super si proti nim zahrát," prohlásil pivot Martin Peterka. "Pro nás mladé to byla obrovská zkušenost. Mohli jsme si zahrát proti týmu s osmi hráči v NBA. Neměli jsme co ztratit, snažili jsme se předvést maximum, ale výsledek není takový, jaký bychom si představovali," řekl Martin Kříž.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté nestačili na obhájce titulu a Španělsku podlehli 56:93

Když se Tomáš Satoranský snažil vypomáhat při bránění Gasola, Španělé to chytře trestali díky Rickymu Rubiovi. Češi nestíhali v obraně a téměř každý útok, který soupeř nezužitkoval v koš, skončil českým faulem. V útoku se chytil jen Martin Kříž, který dal hned v úvodu sedm bodů a jako jeden z mála působil sebevědomě. Naopak Satoranského se dařilo Španělům odstřihnout ze hry.

"Saty to má strašně těžké. Všichni soupeři vědí, že je to náš klíčový hráč, takže se na něj budou soustředit. Musíme na sebe vzít zodpovědnost i my ostatní," řekl Peterka. "Zachytili jsme začátek, ale pak přišla kvalita Španělů zvláště v dolním postavení, kam dostávali míče na Gasola, který dal za první čtvrtinu 13 bodů. Přidal se Rubio, který dal za sedm minut 14 bodů. To se pak těžko zastavuje. A když jsme si vytvořili volné střely, tak jsme je neproměnili," litoval Kříž.

Už v první čtvrtině navíc musel odstoupit ze hry Patrik Auda, jeden z českých hráčů, který si prošel španělskou ligou. Kvůli podvrtnutému kotníku sledoval zbytek zápasu jen z lavičky. "Má natažené vazy v kotníku. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál podle otoku. Zatím je minimální, tak budeme doufat, že do dalšího zápasu ho dáme dohromady," řekl týmový lékař Pavel Riman.

Druhý poločas byl pro oba týmy spíše o tom ušetřit síly na další průběh turnaje, vyzkoušet si některé akce a dát prostor hráčům z lavičky. Šance se chopil Kamil Švrdlík, který se prosadil i z dálky a nasbíral devět bodů. Lepší byl jen Kříž s 11 body.

"Bylo super zahrát si proti takovému týmu. Samozřejmě jsme věděli, že oni jsou někde jinde, ale doufali jsme, že by to mohlo skončit menším rozdílem a že nám to bude víc padat v útoku," řekl Švrdlík. "Škoda že jsme v první půlce byli trochu vystrašení. Ale druhý poločas byl lepší, když jsme bojovností dokázali vynahradit ten nedostatek talentu oproti nim. Alespoň jsme odešli se ctí," dodal pardubický pivot.

Další zápas odehraje český výběr v pondělí, kdy v přímém boji o postup ze skupiny vyzve Maďarsko. "Musíme na tento zápas rychle zapomenout a vzít si z toho jen pozitivní věci. Nemyslím si, že by nás to mělo nějak ovlivnit. Ty důležité zápasy nás teprve čekají. My se musíme soustředit hlavně na ně," dodal Kříž.

Utkání skupiny C mistrovství Evropy basketbalistů v Kluži:

Španělsko - ČR 93:56 (33:14, 56:23, 76:38)

Nejvíce bodů: P. Gasol 26, Rubio 17, W. Hernangómez 9 - Kříž 11, Švrdlík a Šiřina po 9. Fauly: 10:23. Trestné hody: 28/24 - 4/2. Trojky: 5:6. Doskoky: 50:28.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články