Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Češky ucpaly defenzivu, Švýcarkám dovolily jen 35 bodů a připsaly si důležitý triumf

O skvělý start do kvalifikace mistrovství Evropy se postaraly české basketbalistky. Po drtivém vítězství v Německu si poradily i se Švýcarkami vysoko 62:35. Po vyrovnané první polovině Češky dovolily soupeřkám jen třináct bodů a zbytek zápasu opanovaly. Po Španělkách tak Svitkův výběr disponuje nejlepší defenzivu ze všech týmů v kvalifikaci, které už mají odehrány dva zápasy.

Utkání Česko - Švýcarsko
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trenér Štefan Svitek při své domácí premiéře neměl k dispozici kapitánku Kateřinu Elhotovou kvůli lehčímu zranění. Zastoupila ji však její sestra Karolína, která byla s 13 body nejlepší střelkyní.

"Hodně mě mrzí, že Kačku bolí koleno, tak snad bude dobrá. Jsem ráda, že se mi dařilo, ale s Kačkou by ten výsledek byl ještě jiný. Není to úplně vysoké skóre. Čekala jsem, že budeme dávat více bodů. Rozdíl je dobrý, ale mohlo by se více dařit v útoku," hodnotila Karolína Elhotová.

Podobně jako v Německu začal český výběr vlažně a hledal recept na specifický styl Švýcarek: spíše se přizpůsoboval jejich hře, než aby hrál svou. V úvodu tak Češky prohrávaly 5:10, ale pak šest minut nedovolily soupeřkám ani bod a šňůrou 13:0 získaly vedení, které už do konce zápasu nepustily.

V závěru první půle Češky opět polevily a nejlepší hráčka Švýcarska Marielle Giroudová, autorka 17 bodů, trojkou s klaksonem snížila na pouhé čtyři body. Do druhé části ale Češky nastoupily s výrazně zlepšeným výkonem.

"Musel jsem trochu zvýšit hlas v poločase. Děvčata pak začala druhou půli s energií. Chápu, že je těžké hrát proti neortodoxnímu stylu soupeře bez vysokých pivotů. Ale když jsme to pak rozeběhli do protiútoků, tak to byla naše hra," uvedl trenér Svitek.

Už se tolik nesnažily dostat míč pod koš, kde Švýcarky utěsnily prostor. Místo toho zrychlily hru a k velmi dobrému výkonu se rozehrály Elhotová s teprve osmnáctiletou Veronikou Voráčkovou. Ta nasbírala šest bodů a po čtyřech doskocích a asistencích a byla spolu s Elhotovou nejužitečnější českou hráčkou.

"S hrou Veroniky Voráčkové jsem byl velmi spokojený a jen doufám, že takto bude pokračovat. Bránila výborně, doskakovala, vyvíjí se správným směrem a jen tak dále," pochválil Svitek nejmladší hráčku týmu. "Veronika je skvělá. Výborně čte hru, pomáhá při doskoku, umí jedna na jednu. Do budoucna to bude skvělá hráčka," dodala Elhotová.

Třetí čtvrtinu tak Češky vyhrály o 16 bodů a získaly uklidňující náskok. Trenér Svitek poté mohl dát šanci i Renatě Pudlákové s Julií Reisingerovou, které prožily soutěžní premiéru v národním týmu. Reisingerová dala i pět bodů.

"V Německu jsme měli lepší střelbu, dnes jsme se trápili i s trestnými hody. Ale i tak jsme spokojení. Děvčata velmi dobře pracovala nejen při zápasech, ale i v trénincích. Odehrála dvě dobrá utkání a máme dvě výhry," řekl Svitek.

"Jsme rády, že jsme vyhrály a že jsme se ve druhé půli zlepšily, protože v první půli se na to asi nedalo moc koukat. Ale pak jsme zvýšily agresivitu a bylo to dobré," dodala Tereza Pecková, s 12 body druhá nejlepší česká střelkyně.

ČR - Švýcarsko 62:35 (16:10, 26:22, 49:29)

Nejvíce bodů: Karolína Elhotová 13, Pecková 12, Hanušová 9, Voráčková a Vaughnová po 6 - Giroudová 17, Foraová 7, Franchinaová 4. Fauly: 16:19. Trestné hody: 20/11 - 9/7. Trojky: 3:4. Doskoky: 41:39.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články