Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Basketbalistky vstoupily do kvalifikace vítězně, Německo ale přehrály až ve druhé půli

Vstup do kvalifikace o mistrovství Evropy vyšel českým basketbalistkám skvěle. V úvodním duelu proti Německu ale o výhře 89:56 rozhodly na půdě soupeře až ve druhém poločase po vyrovnané první půli. Nejlepší střelkyní zápasu se stala Alena Hanušová s 21 body. Úspěšnou premiéru na české lavičce má za sebou slovenský trenér Štefan Svitek.

České basketbalistky
zdroj: ČTK autor: David Taneček

České hráčky díky vítězství v jednom z klíčových duelů kvalifikace zvýšily své šance na postup na šampionát v roce 2019. V druhém utkání skupiny přivítají ve středu v Praze Švýcarsko, které na úvod kvalifikace podle očekávání podlehlo favorizované Belgii 56:85. Na šampionát postoupí vítězové skupin a šest nejlepších celků z druhých míst.

"Výhra se nerodila až tak snadno. Zápas nám vyhrála dobrá obrana v druhém poločase. Ukázala se zkušenost našich hráček a zvýšili jsme obrátky v obraně. Počítali jsme s tím, že se zápas nevyhraje hned v první čtvrtině," uvedl trenér Svitek.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky vyhrály nad Němkami důležitý kvalifikační duel

Na Češky jako by v úvodu trochu dolehla nervozita a do zápasu lépe vstoupily Němky. Více se jim dařila střelba, ústřední roli hrála kapitánka Brunckhorstová a na konci první čtvrtiny získal domácí výběr čtyřbodový náskok. Na startu druhé desetiminutovky Němky zvýšily na 22:14 a český kouč si vzal oddychový čas.

Češky si nepohlídaly útoky Německa

Jeho slova okamžitě padla na úrodnou půdu: hostující tým výrazně zlepšil obranu a šňůrou dvanácti bodů otočil stav. Němky, které chyběly na posledním evropském šampionátu, se ale po chvilkovém výpadku ještě vzchopily a v pauze šly celky do kabin za nerozhodného skóre 36:36.

"V prvním poločase jsme byli trošku nervózní. Když jsme nervozitu setřásli, hráli jsme s německým družstvem vyrovnaný zápas. Dostali jsme dost košů v posledních sekundách jejich útoků, toho jsme se přitom chtěli vyvarovat," řekl Svitek.

"První poločas byl z naší strany nervóznější. Nevím, jestli jsme se oťukávaly, ony hrály hodně jedna na jednu, ujely nám vždy v prvním kroku nájezdu," podotkla Romana Hejdová, která nastřílela jedenáct bodů.

Druhý poločas se proměnil v českou exhibici

Zatímco v úvodu se soupeři přetahovali o každý bod, do druhé půle "vlétly" Češky ve velkém stylu. Hned si vytvořily mírný náskok a po pěti minutách zavelely k rozhodujícímu trháku. Hejdová zvýšila trojkou na 52:44, vzápětí proměnila nejlepší střelkyně utkání Hanušová oba trestné hody a hostující tým poprvé vedl dvouciferným náskokem.

Němky ještě díky spornému výroku rozhodčích snížily na rozdíl šesti bodů, ale Svitkova svěřenkyně z maďarského Miskolce Pecková trojkou pět sekund před koncem čtvrtiny umlčela domácí publikum.

Ve čtvrté čtvrtině už hostující hráčky odpor německého celku definitivně zlomily a na palubovce rozehrály vlastní exhibici. S přesností zakončovaly útoky a šňůrou 13:0 odskočily v 36. minutě do vysokého vedení 77:52. Rezignované domácí hráčky už jen bezmocně rozhazovaly rukama a Svitkovy svěřenkyně jim v poslední čtvrtině povolily pouhé čtyři body.

"Ve druhém poločase jsme začaly koncentrovaně od začátku. Řekly jsme si, že nevyhrajeme útokem, ale obranou. Ta ve druhém poločase byla stokrát lepší než v prvním," uvedla Hejdová.

Kvalifikace mistrovství Evropy basketbalistek 2019 - v Saarlouis:

Německo - ČR 56:89 (18:14, 36:36, 52:64) Nejvíce bodů: Greinacherová 12, Ilmbergerová a Brunckhorstová po 11 - Hanušová 21, Kat. Elhotová 20, Hejdová 11, Pecková a Vaughnová po 10. Fauly: 13:19. Trestné hody: 14/9 - 10/7. Trojky: 5:10. Doskoky: 25:31.

Švýcarsko - Belgie 56:85.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články