Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Brněnské Žabiny i KP pomýšlí na play-off, Chomutov se chce v Eurocupu otrkat

Bývalé šampionky, euroligové celky i mistryně národních lig. České týmy startují nový ročník Eurocupu, ve kterém poměří síly se silnými soupeři. A zatímco brněnské týmy KP Tany a Žabiny pomýšlí na postup do vyřazovacích bojů, nováček soutěže Chomutov chce primárně nabrat mezinárodní zkušenosti. Utkání můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport či ČT sport Plus. Jako první se ve čtvrtek od 18:00 představí Žabiny proti španělskému Cadi La Seu, o týden později i Chomutov a Královo Pole.

Basketbalistky Žabin Brno proti pozdějším vítězkám loňského Eurocupu z Lyonu
zdroj: Eurocup Women autor: Jan Russnák

Skupina A – Žabiny Brno 

Poctít třicetiletou úspěšnou historii v evropském prostředí by chtěly letos Žabiny Brno i dobrým výsledkem v Eurocupu. Kapitánka Natálie Stoupalová, opora národního týmu při červnovém Eurobasketu, se před sezonou netajila ambicemi na zopakování minimálně TOP16 z premiérové sezony. Aby tomu tak bylo, musí se svými spoluhráčkami dobře nakročit v úvodním kole proti španělskému Cadi La Seu, jenž hostí ve čtvrtek 12. října na Rosničce.

Právě výhoda domácího prostředí by českému vicemistrovi proti loňskému čtvrtfinalistovi Eurocupu mohla hrát do karet, ačkoliv jejich dosavadní herní projev nebyl zcela přesvědčivý. "Přípravné zápasy a ani ty první v ŽBL nebyly podle našich představ. Dělalo se přespříliš chyb, byly jsme netrpělivé a jelikož máme specifický herní systém, který potřebuje čas, aby se všem zaryl pod kůži, tak potřebujeme i společný čas na hřišti. Každým dnem se zlepšujeme a chceme to ukázat hned v dalším, pro nás velmi důležitém, čtvrtečním zápase," přiznala další žabinská opora Petra Záplatová.

O týden později vycestují Žabiny na půdu soupeře – řeckého celku Eleftheria Moschatou. Ten se po loňském nezdaru letos kvalifikoval do Eurocupu zásluhou parádního výkonu Katariny Zecové přes rumunský Kluž. Papírovým favoritem na postup ze skupiny A však bude pravidelný účastník eurocupového play-off, francouzský Flammes Carolo Basket v čele s podkošovou dlouhánkou Lauren Scherfovou z Austrálie, americkou posilou z WNBA Jasmine Walkerovou a zkušenou dirigentkou francouzského tempa Amel Bouderrovou.

Rozpis utkání Žabin Brno v ECW:

12. října 18:00 – Žabiny Brno vs. Cadi La Seu (ESP)
18. října 19:30 – Eleftheria Moschatou (GRE) vs. Žabiny Brno
25. října 18:00 – Žabiny Brno vs. Flammes Carolo Basket (FRA)
1. listopadu 20:00 – Cadi La Seu (ESP) vs. Žabiny Brno
22. listopadu 18:00 – Žabiny Brno vs. Eleftheria Moschatou (GER)
29. listopadu 20:00 – Flammes Carolo Basket (FRA) vs. Žabiny Brno

Skupina H – KP Tany Brno

Nejzkušenější z české trojice v eurocupovém měřítku jsou basketbalistky druhého brněnského celku z Králova Pole. Dlouholetý účastník druhé nejvyšší evropské soutěže na svůj velký úspěch však ještě čeká. Letošní los byl ke svěřenkyním trenérky Marcely Krämer poměrně shovívavý, a proto tak Královopolanky můžou pomýšlet na účast v další fázi.

O jejich postupové šanci napoví hned čtvrteční utkání na palubovce lucemburského mistra BBC Grengewald. Na možnost ukořistit vítězství si brněnský celek věří i v případě jejich druhého soupeře Antalya Toroslar z Turecka, jenž se do Eurocupu probojoval přes kvalifikaci, v níž zářila především americká dvojice Kelsey Boneová a Destanni Hendersonová.

Jednoznačným adeptem na první místo skupiny H je trojnásobný mistr Euroligy, francouzský Tango Bourges. Několikanásobný šampion francouzské ligy po triumfu v sezoně 2021–2022 v Eurocupu zavítal zpátky do nejprestižnější evropské ligy. Avšak po neúspěchu v minulém ročníku domácí soutěže se musel navrátit do nižší úrovně. Silné a zkušené reprezentantky jako lotyšská Anete Steinbergová, jež odehrála sezonu i v ZVVZ USK Praha, či litevská Kamile Nacickaiteová společně s jednadvacetiletým národním talentem Pauline Astierovou však zajisté poženou Bourges za dalším medailovým snem.

Rozpis utkání KP Tany Brno v ECW:

12. října 19:15 – BBC Grengewald (LUX) vs. KP Tany Brno
19. října 19:30 – KP Tany Brno vs. Tango Bourges (FRA)
25. října 17:00 – Antalya Toroslar (TUR) vs. KP Tany Brno
1. listopadu 19:30 – KP Tany Brno vs. BBC Grengewald (LUX)
22. listopadu 20:00 – Tango Bourges (FRA) vs. KP Tany Brno
30. listopadu 18:00 – KP Tany Brno vs. Antalya Toroslar (TUR)

Skupina K – Levhartice Chomutov

Posledním českým zástupcem a zároveň nováčkem soutěže jsou basketbalistky z Chomutova. Levhartice po historicky nejúspěšnější sezoně, kdy získaly bronz v české lize, pohárové stříbro a triumf v mezinárodní lize EWBL, chtějí svoji hru posunout ještě o level výše. Premiérově se v Eurocupu představí ve středu 11. října od 18 hodin na půdě těžkého soupeře z maďarského Szekszárdu, jenž ještě minulou sezonu trápil týmy v Eurolize a pravidelně usiluje o eurocupové medaile, tu bronzovou například vybojoval v sezoně 2020–2021 nad Flammes Carolo Basket (letošním soupeřem Žabin Brno).

Maďarky však nejsou jediným soupeřem, kterého by se západočeský klub měl obávat. Levhartice poměří síly s kvalitním italským celkem BDS Dinamo Sassari, jenž ve svém kádru skrývá jména jako Ivana Racaová, Debora Carangelová či Mya Hollinshedová. Vedle velice kompetitivní italské ligy, kde značná část týmů pravidelně soutěží v evropských ligách, je navíc Sassari velezkušeným hráčem i v Eurocupu.

Stejně jako brněnské týmy se ani Chomutov nevyhne Španělkám. Papírově by však Movistar Estudiantes měl být pro loni bronzové Levhartice nejpřijatelnějším a nejhratelnějším soupeřem. "Celkově nás čekají mnohem těžší soupeři než v české lize. Bude to náročné, ale jdeme sbírat zkušenosti," potvrdil hlavní důvod účasti v druhé nejvyšší evropské soutěži chomutovský trenér Pavel Staněk.

Rozpis utkání Levhartic Chomutov v ECW:

11. října 18:00 – KSC Szekszárd (HUN) vs. Levhartice Chomutov
18. října 19:00 – Levhartice Chomutov vs. DSS Dinamo Sassari (ITA)
26. října 19:00 – Levhartice Chomutov vs. Movistar Estudiantes (ESP)
1. listopadu 19:00 – Levhartice Chomutov vs. KSC Szekszárd (HUN)
23. listopadu 19:00 –  DSS Dinamo Sassari (ITA) vs. Levhartice Chomutov
29. listopadu 20:00 – Movistar Estudiantes (ESP) vs. Levhartice Chomutov

Jak se českým týmům bude v Eurocupu dařit, můžete sledovat živě na obrazovkách ČT sport i v exkluzivních přenosech ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články