Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Basketbalistky už bez Elhotové a dalších opor začnou kvalifikaci o ME proti Bělorusku

Už bez svých dřívějších opor Kateřiny Elhotové, Romany Hejdové a Lenky Bartákové vstoupí příští týden české basketbalistky do úvodní části kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2023. Všechny tři hráčky, které ukončily reprezentační kariéru, chybí v sedmnáctičlenné širší nominaci trenéra Štefana Svitka a během úvodního duelu skupiny I s Běloruskem je 11. listopadu čeká v pražské hale na Královce oficiální rozloučení.

"Myslím, že máme slibné mladé hráčky, ale je to úkol nás trenérů a realizačního týmu, aby udělaly další krok kupředu a zapracovaly se do našeho systému. Krok z mládežnických reprezentací do seniorského národního týmu je opravdu velký a nejtěžší. Máme k dispozici talentované hráčky, které hrají dobře v lize i juniorských reprezentacích. Snad to dokážou přenést i do dospělé kategorie," uvedl Svitek.

Češky budou chtít v kvalifikaci napravit neúspěch z červnového ME, kdy nepostoupily ze základní skupiny a skončily patnácté.

"Zklamání ještě úplně neomrzelo. Byl to vrchol dvouletého snažení a příprav, který se nepovedl, takže to zanechalo nepříjemnou pachuť. Nemá cenu se ale ohlížet do minulosti, musíme jít pořád dopředu a rychle startujeme další kvalifikaci. Byly tam některé dobré momenty, které si musíme pamatovat, z chyb je potřeba se poučit," řekl čtyřiapadesátiletý slovenský trenér.

Novickami v národním týmu jsou Petra Malíková a Valentýna Kadlecová. Svitek apeloval, aby pozice lídrů za Hejdovou, Elhotovou nebo Bartákovou převzaly nyní hráčky, které mají v reprezentaci nejvíce zkušeností.

"Hráčky, které byly ve svých rolích hned za těmi, co skončily, napadá mě třeba Julia Reisingerová nebo Veronika Voráčková a několik dalších, budou muset přebrat větší zodpovědnost na hřišti i mimo něj. Je to na nich, aby dovedly dobře nasměrovat mladší hráčky, které se k týmu připojí. Je to nová výzva, nekončící proces, kdy hráčky končí a odcházejí a místo nich přicházejí mladé, které musí sbírat zkušenosti a postupně získávat větší roli v týmu," řekl kouč.

Na šampionát, který budou v roce 2023 hostit Izrael a Slovinsko, postoupí přímo jen vítězové deseti skupin a doprovodí je také čtyři nejlepší celky z druhých míst. O těch rozhodne upravené pořadí, do kterého se celkům z osmi čtyřčlenných skupin nebudou počítat výsledky s posledním týmem tabulky.

Už úvodní duel se silným Běloruskem, které skončilo na posledním ME čtvrté, by mohl proto být pro Češky klíčový. Vedle Běloruska se Češky utkají o účast na patnáctém evropském šampionátu za sebou také s Irskem a Nizozemskem.

"Už se moc těším na diváky. Všechny zápasy, které jsme odehráli v Praze před velmi dobře zaplněným hledištěm, měly výbornou atmosféru a diváci nás hnali dopředu. Bylo by super, kdybychom toho využili a podporu přenesli ke kvalitní hře, bojovnosti a dobrému výsledku," řekl Svitek.

Duel s Běloruskem se odehraje ve čtvrtek 11. listopadu od 18:45, o tři dny později Češky čeká zápas v Dublinu proti Irsku. Další dvě utkání se uskuteční na konci příštího roku a třetí kvalifikační okno se odehraje v únoru 2023.

"Bělorusko má dlouhodobě kvalitní tým, jehož hráčky působí v elitních evropských klubech. Jsou to zkušené, ostřílené basketbalistky v čele s Bentleyovou a postupně dávají prostor mladším hráčkám. Hráli jsme s nimi v přípravě, takže zhruba víme, co nás čeká. Mají založenou hru na využívání podkošové síly a jsou hodně sehrané. Zatím nevíme, v jaké sestavě přijedou, ale počítáme, že s tím nejsilnějším, co hrálo na EuroBasketu," dodal reprezentační trenér.

Širší nominace basketbalistek na kvalifikaci ME:

rozehrávačky: Eliška Hamzová, Petra Záplatová (obě Žabiny Brno), Valentýna Kadlecová (Chomutov), Tereza Vyoralová (USK Praha)

křídla: Alena Hanušová, Simona Sklenářová, Veronika Šípová, Veronika Voráčková (všechny USK Praha), Kristýna Brabencová (Göttingen/Něm.), Kateřina Galíčková (Žabiny Brno), Petra Holešínská (Cegledi/Maď.), Michaela Krejzová (Chomutov), Petra Malíková (KP Brno), Julie Pospíšilová (Wisconsin/USA)

pivotky: Renáta Březinová (Tarbes/Fr.), Julia Reisingerová (Girona/Šp.), Natálie Stoupalová (Žabiny Brno).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články