Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Satoria a jeho "dělník" dělali Japoncům problémy, Čechy chválil i hvězdný Ohtani

Pomalými točivými nadhozy zaskočil Ondřej Satoria hvězdné japonské baseballisty na World Baseball Classic. Češi sice v Tokiu domácím favoritům podlehli 2:10, ale hráč ostravských Arrows si získal uznání a i díky svému "dělníkovi", zpomalenému typu nadhozu odborně nazývanému changeup, dokonce získal skalp hvězdného Šoheie Ohtaniho.

Šestadvacetiletý Satoria používá převážně technické typy nadhozů a jejich rychlost se pohybuje okolo 127 kilometrů za hodinu. Průměrně přitom nadhazovači vysílají míč na pálkaře rychlostí okolo 150 km/h a Japonec Roki Sasaki zasypal Čechy míči rychlostí přes 160 km/h.

"Já hážu hrozně pomalu a oni nic takového, kluci japonský, asi ještě neviděli," řekl Satoria. Utkání skvěle rozehrál. V první směně zaznamenal dva strikeouty, celkem čtyři, a bylo zřejmé, že elitní pálkaři marně hledají rytmus švihu. Satoriovi pomohlo, že spoluhráči hned v první směně bodovali. "Dodalo mi to sebevědomí a snažil jsem se vedení udržet," řekl Satoria.

Úspěšně používal svůj nejoblíbenější nadhoz, kterým je changeup. V jeho podání měl rychlost okolo 118 km/h. Sám ho nazývá "dělníkem" a ve třetí směně s ním nachytal Ohtaniho, který si šel po strikeoutu sednout na lavičku. "'Dělník' zapracoval a Ohtani šel na párek," smál se Satoria.

"Míč si může schovat pro vnoučata," gratuloval nadhazovači kouč Pavel Chadim. "Satka je démon, jeho 'dělníci' jim nedali šanci," doplnil Martin Mužík, hrdina páteční výhry nad Čínou.

Zápas se hrál v Tokyo Domu před více než 40 000 fanoušky. Satoria řekl, že prožil nesilnější zážitek kariéry. "Vždycky jsem si chtěl hodit proti samurajům v Tokyo Domu, vyšlo to skvěle. Takže jsem plný emocí, nadšený," uvedl a k atmosféře dodal: "Byl to slušný hukot, snažil jsem se to vytěsnit, bylo to neuvěřitelné. Doufám, že se mi to ještě někdy v životě poštěstí."

Satoria je zaměstnanec skupiny ČEZ. V Ostravě má na starosti technické projekty a projekční činnost distribuční soustavy. Od kolegů z práce sklidil chválu a všichni prý baseballisty sledují a fandí jim. "Dneska mi dokonce napsal generální ředitel Daniel Beneš," cenil si Satoria. Společně s ním pracují ve firmě i Jakub Kubica z Ostravy a Lukáš Hlouch z Třebíče, který působí v Dukovanech.

Uznání za výkon se dostalo celému českému týmu také od největší hvězdy Japonců. "Respekt," napsal po utkání Ohtani na instagram a přidal českou vlajku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články