Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Češi trápili samurajské favority, nakonec ale Japonsku podlehli

Začátek vyšel českým baseballistům perfektně, poté se však domácí hvězdy rozehrály k hladkému vítězství. Národní tým sice vedl ve druhém souboji na World Baseball Classic v Tokio Dómu nad Japonskem 1:0, ale po obratu soupeře nakonec prohráli 2:10. Přímý přenos utkání Korea – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli ráno od 04:00.

"Jsem rád, že si to kluci zkusili, budou z toho těžit v budoucnu. V několika směnách jsme dostali zbytečné body, ale s nejlepším týmem na světě se to stává," uvedl reprezentační kouč Pavel Chadim.

Klíčovou pasáží bylo rozmezí třetí a čtvrté směny, kdy Japonci nakročili k výsledkové otočce. Nejprve skóre obrátili třemi body a ve čtvrté hře přidali další čtyři body. Pohodlný náskok si hvězdní profesionálové pohlídali až do konce i přes dílčí české snížení. V závěru přidal jediný homerun zápasu Šugo Maki.

O české body se zasloužili po doběhu Marek Chlup díky japonské chybě při příhozu na první metu a pak po odpalu Martina Červenky a doběhu Vojtěcha Menšíka. Ve třetím duelu čeká svěřence trenéra Pavla Chadima Korea.

Proti baseballistům stál na začátku jeden z nejrychlejších nadhazovačů světa, ale tvrdé rány Rokiho Sasakiho dokázali pálkaři zprvu trefovat. V první směně Češi utišili přes 41 tisíc diváků poté, co Marek Chlup odpálil dvoumetový odpal z nadhozu letícího rychlostí 164,2 kilometru v hodině a po špatném příhozu obrany po odpalu Martina Červenky doběhl pro první bod.

Český nadhazovač Ondřej Satoria dělal svými technickými nadhozy Japoncům problémy a pomohla mu i obrana, jako třeba rybička prvního metaře Martina Mužíka. Ve druhé směně se baseballisté dostali z nepříjemné situace, měli plné mety, ale skórovat soupeře nenechali. "Vést nad Japonskem ve třetí směně, to svou hodnotu má," podotkl Chadim.

Obrat nastal ve třetím směně. Satoria sice vyřadil nadhozy největší hvězdu Šoheie Ohtaniho, ale pak Japonci doběhli po odpalech pro tři body. Satoria musel kvůli naplnění limitu 65 nadhozů na zápas střídat a Lukáši Hlouchovi se ve čtvrté směně nedařilo. Byl nepřesný, na jeho vrub šly čtyři body a ještě ve stejné směně střídal. Češi rázem prohrávali 1:7.

V páté směně přišel druhý český bod. Vojtěch Menšík a Eric Sogard odpálili a Červenka "stáhl" pro doběh Menšíka. Další body už levoruký nadhazovač Hiroju Mijagi nepřipustil.

Češi dělali od půlky zápasu změny v sestavě, ale dál byli vyrovnaným soupeřem. Obrana si v šesté směně vysloužila potlesk po dvojautu a dařilo se i nadhazovači Tomáši Duffkovi, jenž udržel dvě směny bez bodu. Až Filipu Čapkovi odpálil střídající Maki v osmé směně jediný homerun utkání. Pak měl soupeř plné mety, přišel desátý bod a hrozící příval zastavil Jake Rabinowitz. Češi odehráli s Japonci všech devět směn, což se všeobecně považuje za úspěch.

"Když člověk prohraje, brání se ten zápas zařadit mezi největší v kariéře. Ale asi tam patří," prohlásil Chadim.

Před utkáním si Japonci minutou ticha připomněli, že přesně před 12 lety postihlo severovýchod země zemětřesení o síle 9,0 stupně Richterovy škály. Vyvolalo tehdy tsunami, která zabila tisíce lidí a napáchala obrovské materiální škody.

World Baseball Classic:

Skupina B v Tokiu:

Japonsko – Česko 10:2

Austrálie – Čína 12:2 (ukončeno po 7. směně).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články