Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Baseball v Česku nepolevuje, startuje Pražský týden a blíží se domácí ME. Zájem je enormní, říká Dittrich

Ve středu začne Pražský baseballový týden, který chce navázat na úspěšné účinkování českého výběru na World Baseball Classic (WBC). Lákadlem je start týmů ze Spojených států a Austrálie. A nejen tuzemští organizátoři, ale také samotní reprezentanti už zároveň vyhlížejí podzimní mistrovství Evropy. Přímé přenosy českých zápasů sledujte na ČT sport Plus.

Pražský baseballový týden bude probíhat do soboty a může být považován za generálku na evropský šampionát. "V sobotu bude finále a doprovodné programy. Turnaj bude skvělý," věří předseda ČBA Petr Dittrich.

"Vzhledem k tomu, že je to (necelých) sto dní před mistrovstvím Evropy, tak je to taková první fáze (přípravy). Měli jsme All Star Game (v Chocni) a nyní nás čekají čtyři zápasy na Pražském baseballovém týdnu. Věříme, že nám pomůže systém turnaje, kdy jsme čtyři soupeři ve skupině stejně jako na mistrovství Evropy," srovnává reprezentační trenér Pavel Chadim s odkazem na to, že Češi změří síly kromě týmu z australského Nového Jižního Walesu také s rakouským a americkým výběrem.

Program české reprezentace na Pražském baseballovém týdnu:

Středa 21. 6.: Česko – Nový Jižní Wales (18:30)

Čtvrtek 22. 6.: Rakousko – Česko (16:30)

Pátek 23. 6.: Česko – BBJO Globetrotters (18:30)

Sobota 24. 6.: duel o 3. místo (12:00), nebo finále (18:30)

Český baseball chce navázat na vzedmutou vlnu zvýšené popularity po vydařeném WBC, kde reprezentanti nejen obstáli, ale také si zajistili účast na dalším ročníku v roce 2026. Zájem o tento sport se v tuzemsku zvýšil, což potvrzuje také Dittrich: "Určitě, je to tak. Svědčí o tom i to, že v Chocni bylo 1500 diváků. To je prostě nádherné. Jsem zvědavý na Pražský baseballový týden. Pro mistrovství Evropy je český tým v podstatě vyprodaný, zájem je opravdu enormní," těší ho.

Vykrystalizuje česká sestava pro ME?

Češi odstartují Pražský baseballový týden duelem proti týmu z Austrálie. Poté narazí na Rakousko, které mají také ve skupině na zmiňovaném evropském šampionátu. A skupinu zakončí zápasem s loňským vítězem – americkými Globetrotters.

První dva týmy se následně utkají ve finále, zbylé dva o třetí místo. "Všichni si myslí, že karty jsou rozdány jasně podle toho, kdo je silnější a slabší. Ale postup dvou týmů ze čtyřčlenných skupin není tak jednoduchý, jak vypadá," hodnotí nevyzpytatelnost pražského turnaje Chadim.

Pro podzimní mistrovství Evropy musí český tým zúžit kádr z 31 hráčů, kteří se zúčastnili WBC, a tak je nadcházející turnaj vhodnou příležitostí pro výběr ideální sestavy. "Tým se pořád nějak tvoří. Konkurence tam je, myslím si, že hráči to cítí. Věřím, že i diváci ocení to, jak se budou bít o národní dres," doufá Chadim.

"Sám jsem slíbil hráčům, že po Pražském baseballovém týdnu určíme třicítku a ještě dva měsíce sledování extraligy si nechám na to, abych určil 27 hráčů 1. září," říká k povinnému termínu Chadim s tím, že pro evropský šampionát se vyberou k 24 vyvoleným ještě tři náhradníci.

Léto tak bude pro tuzemské extraligové hráče klíčové. "Hráči mohou dva měsíce na sobě pracovat, připravovat se fyzicky i mentálně. Jde to ruku v ruce. Baseball je krásný v tom, že je to kolektivní hra individualit. Takže to pak ještě musí souznít dohromady," dodává Chadim.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články