Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Baseballisté na další senzaci nedosáhli a prohráli s Australany, ale příští WBC je nemine

Prestižní World Baseball Classic (WBC) uzavřela česká reprezentace prohrou 3:8 s Austrálií. Svěřenci trenéra Pavla Chadima proto tokijskou skupinu B zakončili s bilancí jednoho vítězství a tří porážek na čtvrtém místě, čímž se kvalifikovali na příští WBC v roce 2026. Pomohla jim k tomu i třetí Jižní Korea, která deklasovala poslední Čínu rekordním výsledkem 22:2 už po páté směně.

"Jižní Korea ukázala strašnou sílu, když dala přes 20 bodů Číně. Jsme strašně rádi, že to pro nás nakonec znamenalo udržení se v turnaji i pro příště," uvedl trenér Chadim. "Jsem na kluky ohromně pyšný. Sehráli jsme čtyři skvělá střetnutí a ukázali, že se můžeme měřit s nejlepšími na světě. Kdo by si to byl ještě před půlrokem pomyslel," doplnil.

Reprezentanti podle něj překonali tři cíle, které před turnajem měli. "Udrželi jsme se ve WBC, prokopli jsme baseballovou bublinu a je o nás v Česu zájem. A já věřím, že hodně dětí bude hrát baseball. Ale pozor, všechna sláva končí a není nic staršího než včerejší výhra. Trochu jsme si na sebe ušili bič, obhajovat výsledky nebude jednoduché. Bude to každodenní práce, abychom dokázali, že jsme dobří," konstatoval Chadim.

Baseballisté zahájili svou premiéru na WBC výhrou nad Čínou po obratu v závěrečné směně 8:5. Ve druhém zápase prohráli s favorizovanými Japonci 2:10 a Korejcům podlehli po pěti inkasovaných bodech v první směně 3:7.

Utkání s Austrálií bylo šest směn vyrovnané. Nadhazovači Martinu Schneiderovi sice v první směně odpálil Alex Hall jednobodový homerun, ale víc český hasič soupeřům nedovolil. Když Schneider v rozehrané šesté směně střídal, kouč Chadim se před ním sklonil.

"Kdyby nemusel dolů kvůli vysokému počtu nadhozů (68), dost možná bychom vyhráli a postoupili do čtvrtfinále," prohlásil Chadim.

Vyrovnání na 1:1 zařídil kapitán Petr Zýma po odpalu amerického rodáka Erica Sogarda. Češi se opět prezentovali i dobrou obranou v poli.

Schneider, který se stal miláčkem japonských fanoušků, nebyl přes svůj excelentní výkon po utkání úplně spokojený. "Byl to fajn zážitek. Odcházel jsem za stavu 1:1, byli jsme v zápase, ale bohužel jsme prohráli a nepostoupili do čtvrtfinále," smutnil. 

Celkově podle něj zanechali baseballisté na WBC dobrý dojem. "Čelili jsme nejlepším hráčům na světě a každé střetnutí odehráli se ctí. Nemáme se absolutně za co stydět, do posledního outu jsme bojovali a drželi šanci na vítězství," dodal Schneider.

O výhře Australanů rozhodly závěrečné tři směny, ve kterých udělal soupeř celkem sedm bodů. Nadhazovači Marek Minařík a Daniel Padyšák čelili tvrdým odpalům, na chvilku zastavil australský nápor mladík Michal Kovala, ale i on byl střídán a zápas dokončil Jan Tomek.

Za stavu 1:6 ještě vykřesaly v osmé směně naději české odpaly a po ráně Marka Chlupa doběhli pro dva body Vojtěch Menšík a Sogard. V dohrávce poslední směny sice naplnili baseballisté i díky střídajícím hráčům mety, ale zápas ukončil dvojout australské obrany.

"Ukázala se jejich síla, měli fakt kvalitní pálkaře. Drželi jsme se za stavu 1:1, ale bohužel nám to nevyšlo, oni odskočili a pak už bylo těžké se proti nim prosazovat," uznal catcher Martin Červenka.  

Po vystoupení v Tokiu uvidí čeští fanoušci reprezentaci při zářijovém mistrovství Evropy, které se bude konat v Brně, Ostravě, Praze, Třebíči a Blansku. "Chceme první medaili v historii," vyhlásil Chadim cíl týmu, jehož základ by měl být stejný jako nyní na WBC.

World Baseball Classic:

Skupina B v Tokiu:
Austrálie - Česko 8:3
Jižní Korea - Čína 22:2
(ukončeno po páté směně)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články