Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Velký návrat Hejnové. V roce 2015 triumfovala na MS i v Diamantové lize

Zatímco rok 2014 měl pro Zuzanu Hejnovou kvůli sérii zranění pořádně hořkou příchuť, v tom letošním se již opět objevily sladké hrozny. A nebylo jich málo. Nejlepší sportovkyni ČR za rok 2013 se povedlo obhájit titul mistryně světa pod širým nebem a vedle toho navíc vybojovala prvenství v prestižní Diamantové lize. To vše samozřejmě na své parádní distanci 400 metrů překážek. Po právu tak vyhrála anketu Sportovec roku i letos.

Tak impozantní návrat čekal, upřímně řečeno, málokdo. Obzvláště poté, co Zuzana promarodila celý loňský rok - jakoby jejím zdravotním patáliím nechtěl být konec. Přesto přece jen odezněly a Hejnová tak stihla březnový vrchol halové sezony v podobě mistrovství Evropy v Praze.

Pár týdnů před jeho startem nastoupila na halovém MČR na čtyřstovce a zvládla ji ve velmi solidním čase 52,76. Byl to první signál toho, že se po delší zdravotní pauze začíná postupně dostávat do formy. Na HME ale nakonec nastoupila na dvojnásobné trati, když dala hlavně na doporučení trenéra Kupky. Tento tah se ovšem nepodařil - skončila již v rozběhu. Se štafetou pak obsadila čtvrté místo.

"Byl to můj zkrat (přihlásit ji na osmistovku), špatně jsme se rozhodli. Myslím, že to byl jeden z mých největších trenérských přešlapů," kál se zpětně kouč Kupka, který Hejnovou vzal do své skupiny po olympiádě v Londýně a přivedl ji následující rok k titulu světové šampionky. 

Od Ostravy po Curych

Ne příliš povedené intermezzo v hale se na dalším průběhu sezony nijak nepodepsalo. Hlavní vrcholy teprve na Zuzanu čekaly. Na cestě k jejich zdolání se ukázalo být jednoznačně pozitivním signálem květnové vítězství na Zlaté tretře. Pro Hejnovou to byl návrat k závodění pod otevřeným nebem po téměř roční přestávce.

V Ostravě zvítězila za 55,13 sekundy a zařadila se v tu chvíli na šesté místo světových tabulek. "Hodnocení je samozřejmě kladné, nemám k tomu moc co říct. Jsem maximálně spokojená, musí se se mnou počítat. Výkon byl adekvátní tomu, jak na tom jsem. Půjde to ještě o hodně níž," prohlásila Hejnová.

Slib, že čas v dalších kláních stlačí, dodržela. V červnu v Birminghamu zvládla čtyřstovku překážek za rovných 55 sekund, aby se o měsíc později na pařížském mítinku Diamond League zaskvěla časem 53,76. Ten znamenal prvenství v závodě a odstartoval šňůru sedmi Zuzaniných startů, v nichž ani jednou nenašla přemožitelku.

Zuzana Hejnová: "Nebyla jsem ze začátku sezony nadšená, v tréninku jsem běhala dobře, výsledky tomu ale neodpovídaly. Chtěla jsem se po zranění vrátit na 54 sekund, ale pořád mi to nešlo. Příčinou bylo to, že jsem nebyla zajetá v závodním rytmu. Jednou jsem závod rozběhla pomalu, pak rychle. V Paříži se to pak ale zlomilo."

Čtyři triumfy se zrodily právě v Diamantové lize - vedle Paříže to byly i mítinky v Londýně, Stockholmu a Curychu - a v součtu znamenaly prvenství české atletky v tomto prestižním seriálu. Další tři se odehrály na MS v Číně.

Zlatý let v Ptačím hnízdě

Výkony v Diamantové lize byly velkým příslibem směrem k srpnovému mistrovství světa v Pekingu, kam Zuzana odjížděla s medailovými ambicemi, nicméně o zlatu příliš nahlas nemluvila. Na šampionátu prošla ze sítě rozběhů a semifinále bez klopýtnutí až do finále a v něm ukázala, že s trenérem Kupkou umí vyladit formu na vrchol sezony.

Cílem proběhla ve svém sezonním maximu 53,50 a suverénně opanovala celý závod. "Bylo to dobře načasované," radovala se. "To je nejlepší cesta. Není důvod šílet na prvních Diamantových ligách, běhat rychle je potřeba až na vrcholu," dodala Hejnová.

Jaké pocity zažívala v Ptačím hnízdě už coby dvojnásobná mistryně světa? "Vážím si toho mnohem víc než v té Moskvě. Obhájit je těžší. K tomuto titulu byla hrozně těžká cesta."

"Celý loňský rok byl hrozný a ani letos se to nevyvíjelo moc růžově. Myslela jsem si, že se vrátím rychleji. Bohužel to trvalo strašně dlouho. Ale musela jsem zůstat pozitivní, pořád jsem tomu věřila, i když chvílema jsem naději ztrácela. Ale naštěstí jsem měla kolem sebe spoustu lidí, kteří mě podporovali," přiznala česká atletická hvězda.

Příští rok bude v její kariéře klíčový. Vedle olympijských her se uskuteční i kontinentální šampionát a halové MS. To se nejspíš v Portlandu odehraje bez ní. "V hale závodit budu, ale na mistrovství světa asi ne. Záleží na tom, jakou budu mít formu. Na mistrovství Evropy nejspíš budu. Je jedno, jestli mám absolvovat těžké tréninky, nebo si zaběhnout Evropu. Ale samozřejmě olympiáda je vrchol, tam budeme směřovat formu," potvrdila Hejnová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články