Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Enge neprošel dopingovou kontrolou

Praha - Tomáš Enge měl podruhé v kariéře pozitivní dopingový nález. Kontrolou neprošel na konci května při závodě okruhového mistrovství světa GT1 ve španělské Navaře. O jakou zakázanou látku šlo, není známo. Do uzavření případu antidopingovou komisí Mezinárodní automobilové federace (FIA) má tak český jezdec pozastavenou závodní činnost. "Jsem z této situace v šoku," uvedl Enge.

Tomáš Enge
zdroj: cs.wikipedia.org

První český pilot, který startoval ve formuli 1 měl už před deseti lety pozitivní test na marihuanu. Kvůli nálezu tehdy Enge přišel o titul šampiona seriálu formule 3000, protože Světová motoristická rada mu za trest odebrala deset bodů za vítězství v závodu na Hungaroringu. Místo něj se na první místo v šampionátu posunul Francouz Sébastien Bourdais. Navíc rada českému jezdci odebrala podmínečně na jeden rok závodní licenci.

"Výrazně to ovlivnilo moji další kariéru. Proto jsem od té doby snad až paranoidně opatrný na vše, co by s dopingem mohlo jakkoli souviset. Žádnou zakázanou látku jsem vědomě neužil," tvrdí Enge. Dlouhodobě prý trpí zdravotními problémy, kvůli nimž nedávno požádal FIA o udělení výjimky, aby mohl užívat léky, které jsou na seznamu zakázaných látek.

O THC prý tentokrát nejde

"Nyní konzultuji s odborníky, jak k této situaci mohlo dojít. Věc je pro mne velmi citlivá, protože jde o moji další kariéru, a proto budu moci poskytnout více informací, až budu mít vyjádření od lékařů. Co mohu s čistým svědomím říct, je, že se nejedná o látku THC," uvedl Enge. 

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Tomáše Engeho

Pětatřicetiletý rodák z Liberce v roce 2001 absolvoval jako člen týmu Prost v závěru sezony tři Velké ceny. Do královské automobilové třídy už se ale Enge nevrátil. V roce 2005 absolvoval sezonu v zámořské formulové sérii IndyCar. V posledních letech se objevuje především v okruhových závodech, včetně legendárního podniku 24 hodin Le Mans.

Od roku 2010 se Enge účastní mistrovství světa vozů GT1, jeho kolegou v týmu je Němec Albert von Thurn und Taxis. Po čtyřech závodech jsou jezdci startující s vozem Lamborghini Gallardo LP600 na průběžném desátém místě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články