Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Světoví šampioni kralovali v Ostravě, zvítězili Wlodarczyková a Gudžius

Předprogram atletického mítinku Zlatá tretra patřil úřadujícím světovým šampionům. Svým nejdelším hodem v aktuální sezoně 76,43 metru vyhrála polská kladivářka Anita Wlodarczyková a obhájila loňský triumf. Diskařům vládl Andrius Gudžius z Litvy výkonem 66,30 metru. Čeští reprezentanti se ani v jedné disciplíně neprosadili.

Anita Wlodarczyková na Zlaté tretře 2018
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Dvojnásobná olympijská šampionka a světová rekordmanka Wlodarczyková se rozjížděla pomaleji, ale zásluhou výkonu 74,55 metru ze třetí série se dostala do čela a pak dvakrát přehodila hranici 76 metrů. Vítězným hodem 76,43 nicméně zaostala o více než tři metry za vlastním loňským rekordem mítinku. Přesto se dostala do čela evropských tabulek.

Roli vedoucí ženy světových tabulek nepotvrdila Američanka Gwen Berryová. V závěrečné sérii dokonce na okamžik vypadla z průběžného umístění na stupních vítězů, ale pak se hodem 74,21 metru posunula na druhou příčku. Třetí skončila Francouzka Alexandra Tavernierová (73,97 metru), bronzová medailistka z MS 2015.

Českým reprezentantkám se nedařilo. Ve dvanáctičlenném startovním poli byla Kateřina Šafránková jedenáctá a Tereza Králová si nepřipsala ani jeden platný pokus. Útok na limit pro účast na mistrovství Evropy v Berlíně tudíž nevyšel. Potřebných 69 metrů nehodila ani osmá žena loňského MS Šafránková, jejíž jediný platný pokus měřil 67,78 metru.

Je nám líto, video expirovalo.
Předprogram Zlaté tretry opanovali Wlodarczyková a Gudžius

Elitní světoví diskaři nezaútočili na pětatřicet let starý rekord mítinku Kubánce Luíse Delíse, který má hodnotu 68,06 metru. Zatímco v neděli házeli ve Stockholmu za 69 metrů, tentokrát se této metě ani nepřiblížili.

Gudžius jako první v soutěži přehodil pětašedesátimetrovou hranici a jeho výkon 66,30 z třetí série byl nakonec nikdo další nepřekonal. "Bylo to těžké, ale jsem šťastný. Vítězství je vítězství," řekl po závodě.

Lídr světových tabulek Fedrick Dacres z Jamajky nastoupil se zabandážovaným pravým kolenem a soutěží se protrápil. V závěrečném pokusu se vzepjal na 65,36 metru a posunul se na druhou příčku.

Třetí skončil olympijský vítěz z Londýna a trojnásobný mistr světa Robert Harting (64,79), který na konci této sezony ukončí atletickou kariéru. "Tělo už neposlouchá. Je na čase, abych začal jen sledovat ostatní," poznamenal třiatřicetiletý Němec. Pořadatelé mu na rozloučenou se Zlatou tretrou promítli po slavnostním vyhlášení největší okamžiky jeho kariéry.

Český diskař Marek Bárta obsadil osmou příčku výkonem 59,09 metru. Hlavní program atletické Zlaté tretry se uskuteční ve středu.

Atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě:

Muži: Disk: 1. Gudžius (Lit.) 66,30, 2. Dacres (Jam.) 65,36, 3. R. Harting (Něm.) 64,79, ...8. Bárta (ČR) 59,09.

Ženy: Kladivo: 1. Wlodarczyková (Pol.) 76,43, 2. Berryová (USA) 74,21, 3. Tavernierová (Fr.) 73,97, ...11. Šafránková 67,78, Králová (obě ČR) bez platného pokusu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články