Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Se štafetou jede na ME. V Ostravě ale chce sprinter Veleba svůj limit při rozlučce Collinse

Čeští sprinteři jsou opět vidět. V letošní sezoně se připravují na srpnové mistrovství Evropy v Berlíně, na nějž si už zajistili účast. Každá prověrka přijde vhod. Stejně jako prestižní mítink Zlatá tretra v Ostravě, na němž se představí nejlepší Češi včetně Jana Veleby. "Pro mě je Zlatá tretra vždy nejvýš. Jde o domácí mítink se skvělou atmosférou a pro mě i největší mítink, kam jsem se mohl dostat," prohlásil šestinásobný účastník Veleba. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz ve středu od 16:00.

Souboj ve finále běhu na 60 m (Veleba vs. Stromšík)
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově splnil na konci května s kolegy Zdeňkem Stromšíkem, Pavlem Maslákem a Dominikem Záleským limit pro berlínský šampionát časem 39,16 sekundy. "Věnovali jsme dost času přípravě, jezdili jsme po soustředěních. Věděli jsme, že se k tomu schyluje, že se sešla generace, která se může pokusit udělat nějaký úspěch na krátké štafetě," řekl jednatřicetiletý Veleba.

Na Memoriálu Josefa Odložila pak sestava bez Masláka a s Janem Jirkou vylepšila své maximum na 38,99 sekundy. Přiblížila se 46 let starému rekordu 38,82 z Mnichova. Vzhledem k Berlínu je Veleba pozitivní. "Musí se nám povést předávky, když se nepovedou, můžeme se rozloučit s nějakým úspěchem, i když poběžíme sebe líp. Donedávna jsme byli na druhém místě evropských tabulek. Ale zatím moc štafet neběželo. Určitě můžeme pomýšlet na finále a tam se může stát cokoliv," sdělil brněnský rodák.

V červnu se ukázal jeden z mladších členů třiadvacetiletý Stromšík. Na mítinku v rakouském St. Pöltenu si vyrovnal osobní rekord na 10,29 a splnil si limit na ME i do individuálního závodu. Stejného času dosáhl i Záleský. "Zůstal jsem ve štafetě, běhám podobně jako vždy. Pavel Maslák také. A když přiskočí mladí, je to samozřejmě super. Jde o zlepšení dvou lidí. Zdeněk Stromšík běhá posledních pár let takto dobře," povídal Veleba.

Je nám líto, video expirovalo.
Sprinter Veleba se štafetou ladí formu na ME, v Ostravě se rozloučí s Collinsem

S kolegy v Ostravě se představí bez Masláka, ale trojnásobný halový mistr světa na čtyřstovce v Berlíně poběží. Veleba se soustředí na Zlaté tretře i na individuální běh. Na rozdíl od mladších kolegů ještě nemá v kapse limit 10,32 zajišťující účast na berlínskou akci. Letos běžel dosud o osm setin sekundy pomaleji.

Vyhecovat ho může i rozlučkový běh legendárního dvaačtyřicetiletého sprintera Kima Collinse z ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis, který nastoupí ve druhém rozběhu s výkonnostně horšími atlety společně s Velebou. "Přeji mu, aby vyhrál, až budu jednou končit, chtěl bych taky vyhrát. Moc lehké to s námi ale mít nebude. Doufám, že to přežije, kdybych vyhrál já," usmál se Veleba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články