Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Semenyaová může dál závodit. Švýcarský soud zamítl odvolání IAAF

Švýcarský soud zamítl odvolání atletické federace IAAF proti okamžitému zrušení platnosti pravidla o hormonální léčbě pro běžkyně s vyšší hladinou testosteronu. Federace má nyní čas do 25. června, aby shromáždila další důkazy, na jejichž základě soud rozhodne o dalším osudu pravidla, jež se dotýká především dvojnásobné olympijské vítězky v běhu na 800 metrů Caster Semenyaové.

Caster Semenyaová
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Gillieron

Ta se ke švýcarskému soudu v květnu odvolala poté, co Sportovní arbitráž pro sport (CAS) potvrdila platnost pravidla. To zakazuje běžkyním s vyšší hladinou testosteronu závodit bez hormonální léčby na tratích 400 metrů až míli. Semenyaová se léčbě podrobit odmítá.

Švýcarský soud jihoafrické atletce na konci května částečně vyhověl a platnost pravidla IAAF dočasně zrušil. Federace se nyní pokusila vymoci jeho opětovnou platnost, ale neuspěla. Soud se může případem zabývat až několik měsíců.

Semenyaová v úterý vyhrála menší mítink ve francouzském Montreuil na netypické trati 2000 metrů. I když by vzhledem k pozastavení platnosti pravidla mohla startovat i na své oblíbené osmistovce, v neděli na Diamantové lize v Rabatu nepoběží. Její tým tvrdí, že jí Marocká atletická federace účast nepovolila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články