Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Švýcarský soud dal za pravdu Semenyaové, kontroverzní pravidlo IAAF je pozastaveno

Švýcarský soud dočasně zrušil platnost pravidla atletické IAAF týkající se Caster Semenyaové a dalších běžkyň se zvýšenou hladinou mužských hormonů. "Soud nařídil IAAF, aby s okamžitou platností přestala vymáhat pravidlo týkající se Caster, a zároveň dal federaci na reakci čas do 25. června," napsal právník Semenyaové na Twitteru. IAAF požaduje podstoupení hormonální léčby na tratích od 400 m po jednu míli.

Caster Semenyaová
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Gillieron

Pro Semenyaovou to znamená, že by měla dostat volnou možnost startu ve své nejsilnější disciplíně – běhu na 800 metrů. "Může běhat ty závody, které teď nemohla," uvedl právník jihoafrické atletky Greg Nott. "Děkuji švýcarským soudcům za toto rozhodnutí," vzkázala sama atletka.

Semenyaová nesměla podle pravidla IAAF nastoupit na tratích od 400 metrů do míle. Právě na těchto distancích je podle atletické federace největší výhoda závodnic, které mají zvýšenou hladinu mužských hormonů. Na švýcarský civilní soud se Semenyaová obrátila poté, co neuspěla u sportovní arbitráže (CAS). 

"Zatím jsme nedostali žádné informace od švýcarského federálního soudu, takže to nemůžeme nijak komentovat," uvedla atletická federace.

Studie, na kterých IAAF postavila kontroverzní pravidlo, byly opakovaně napadány pro chybovost. Za Semenyaovou a další běžkyně se také postavily lidskoprávní organizace, které argumentují tím, že je Jihoafričanka diskriminována za přirozenost svého těla.

Zdroj
ČT sport, 702.co.za, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články