Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sasínek si kvůli zdravotním problémům v hale nezaběhá, z MČR se omluvil i Staněk

Halová atletická sezona bude letos bez mílaře Filipa Sasínka. Bronzový medailista z halového mistrovství Evropy v roce 2017 se kvůli zdravotním problémům nezúčastní mimo jiné víkendového republikového šampionátu, což potvrdil šéftrenér české reprezentace Pavel Sluka. Z ostravského MČR se omluvil také koulař Tomáš Staněk. Chce doléčit zranění, aby byl fit na světový šampionát v Bělehradě.

Filip Sasínek
zdroj: ČT4 autor: Jaroslav Ožana
Je nám líto, video expirovalo.
Atleti se chystají na halový republikový šampionát

"Filip Sasínek prostřednictvím trenéra oznámil, že nepočítá se startem ani na mistrovství republiky, ani na mistrovství světa a zahájí raději přípravu na letní sezonu. S Tomášem Staňkem a jeho koučem jsme se dohodli, že vynechá halové mistrovství republiky. Měl problémy se svalovým úponem bicepsu. V současné době je to na dobré cestě. Věřím, že bude na halovém mistrovství světa připraven v plné parádě," řekl Sluka.

Po měsíční závodní pauze si na halovém šampionátu otestuje formu čtvrtkařka Lada Vondrová. "Nebylo to nic vážného. Bolely mě šlachy pod kolenem a pak se mi blokovala celá levá strana. Vůbec mě to nepustilo do mého běžeckého stylu, prala jsem se s tím. Už je to mnohem lepší a cítím se v tom běžeckém stylu zase jako já," uvedla běžkyně, která naposledy startovala na mezinárodním mítinku Czech Indoor Gala.

Víkendový šampionát by jí měl ukázat, jak na tom tři týdny před vrcholem sezony je. "Poslední týden se cítím dobře, tak doufám, že to půjde nahoru," doplnila Vondrová. Druhá elitní česká čtvrtkařka Barbora Malíková kvůli studiu v USA halovou sezonu v Evropě vynechává.

Vyrovnaný duel dvou jistých účastnic halového mistrovství světa Markéty Štolové a Heleny Jiranové se očekává na 60 metrů překážek. Jiranová si letos posunula osobní maximum na 8,03 sekundy a zařadila se na druhé místo českých historických tabulek. "Užívám si to. Jsem ráda, že mám formu, ale musím zůstat nohama na zemi. Dokud nebudu běhat pod osm pravidelně, tak se nic nemění," konstatovala šestadvacetiletá běžkyně.

Paradoxně jí pomohla i zářijová operace prasklé cysty na vaječníku. "Musela jsem se poznat ze všech stran trochu jinak. Pak se sešlo zdraví, srovnala jsem si hlavu," hledala Jiranová příčiny letošního výkonnostního průlomu. O víkendu chce získat český titul, i když formu ladí až ke světovému šampionátu v Bělehradě. "Možná to nebude tak dobré, protože jsme se s trenérem rozhodli přitrénovat. Ráda bych čas kolem 8,10," poznamenala.

O rekordní sedmý titul na 60 metrů překážek bude usilovat Petr Svoboda. Sedmatřicetiletý závodník na domácí scéně stále nemá konkurenci, takže poběží hlavně proti časomíře. "Jsem připravený, abych na mistrovství republiky bojoval o čas kolem 7,55, 7,50," prohlásil odhodlaně halový mistr Evropy z roku 2011. Takový výkon by ho pasoval do role uchazeče o finále na halovém mistrovství světa.

"Nemám čas jít si to na halové mistrovství světa jen užít. Jedu tam bojovat o finále. Na Bělehrad mám super vzpomínky, byl to obrovský návrat. Emočně snad nejlépe, co jsem zažil," vzpomínal na evropský halový šampionát v roce 2017, kdy získal bronz.

Petr Svoboda
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Blíží se i atletický halový šampionát v Bělehradě a Svoboda se na něj znovu chystá s trenérem Danielem Hejretem. Před pěti lety jejich spolupráce přinesla Svobodovi bronz z halového mistrovství Evropy. Pak se jejich cesty rozešly a Svoboda se vrátil k Luďku Svobodovi. Nyní však spolupráci s Hejretem obnovil. Potřebuje jeho metody, aby zůstal zdravý.

Nechtěl říkat přesné datum, odkdy jsou s Hejretem znovu spolu. "Já ten jeho trénink stejně jedu furt. Na nějakou dobu jsme se rozešli. Komunikační problém, jak to bývá i ve vztahu. Teď jsme spolu nějakou dobu, funguje to zase, hodně věcí mi nastavil. Moje tělo to potřebuje. Jsem na tomhle tréninku zdravotně závislý," řekl Svoboda novinářům.

Prospívá mu komplexnější zatížení těla i pečlivá regenerace. "Když si to člověk nastavuje sám, tak si spíš odůvodní, proč tohle neudělat. Je to o stoprocentním přístupu, v mém případě o přístupu na 110 procent k vlastnímu zdraví. Hrozně rád bych se vrátil do dvaceti let, abych si mohl nafackovat a říct si, že takhle se to nedělá," vzpomínal Svoboda na dobu, kdy měl tendenci různé aspekty přípravy šidit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články