Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Rojasová překonala v Bělehradě světový rekord. Svoboda je v semifinále, Šorm a spol. ve finále

Halové mistrovství světa v atletice v Bělehradě spěje ke svému konci, ale o fantastické výkony není ochuzen ani závěrečný den. Trojskokanka Yulimar Rojasová totiž překonala světový rekord, který zlepšila o 31 centimetrů na 15,74 metru. V dopoledním programu startoval mimo jiné i překážkář Petr Svoboda a nejlepším časem v sezoně 7,59 sekundy vyhrál svůj rozběh. V srbské metropoli se představili i Pavel Maslák, Vít Müller, Tadeáš Plaček a Patrik Šorm ve štafetě na 4 x 400 metrů. Ve svém rozběhu skončili druzí a časem 3:07,32 minuty si zajistili místenku ve finále.

Venezuelanka Rojasová potvrzovala dominanci od začátku závodu a napoprvé s velkým nedošlapem skočila 15,19. Ve druhém a čtvrtém pokusu měla daleké skoky s přešlapem a v páté sérii se přiblížila světovému rekordu na sedm centimetrů výkonem 15,36. Na závěr už jako jistá trojnásobná světová šampionka ulétla až na nové historické maximum. Tentokrát elektronické zařízení u prkna zasvítilo zeleně na znamení platného pokusu.

Stříbro s metrovým odstupem získala Ukrajinka Maryna Bechová-Romančuková, třetí skončila Jamajčanka Kimberley Williamsová (14,62).

Suverénní Svoboda splnil cíl

Svoboda měl v celkovém hodnocení třetí nejlepší čas za světovým rekordmanem Grantem Hollowayem z USA (7,40) a Francouzem Wilhemem Belocianem (7,55).

Rodák z Třebíče, který před pěti lety získal v Bělehradě bronz na halovém mistrovství Evropy, vstoupil do šampionátu skvěle. Nejlepší čas sezony si vylepšil o čtyři setiny. "Já jsem si splnil, s čím jsem na stadion vešel. Chtěl jsem vyhrát rozběh a postoupit do semifinále," řekl Svoboda v rozhovoru České televizi a dodal. "Nic mě nebolí. Vím, že se to dá ještě zmáčknout na mnohem lepší výkon."

O finále bude bojovat v úvodu podvečerního bloku od 17:05. 

Šorm finišoval ze všech sil marně, ale druhé místo k postupu stačilo 

Čtvrtkaři od prvního úseku ztráceli na vedoucí Španěly, ale drželi se bezpečně na druhé pozici. Výborně si vedl i osmnáctiletý debutant na třetím úseku Plaček, který ve stříbrné sestavě z loňského halového mistrovství Evropy nahradil Michala Desenského. "Držel jsem se Španěla a myslím, že jsem ho i trochu stáhl, takže spokojenost," hodnotil Plaček.

Čtvrtou čtyřstovku na letošním šampionátu absolvoval pátý muž individuálního závodu Šorm. Po první dvoustovce zatlačil španělského soupeře na závěrečném úseku Bernata Ertu, ale v cílové rovince na vítězství a přímý postup nedosáhl. "Zkusil jsem to tam a nevyšlo to, ale kdybych s ním zpomalil, tak už bych z toho také nezrychlil. Potřeboval jsem to zkusit," komentoval Šorm průběh svého úseku. Kvalitní čas ale Čechům s přehledem stačil.

Finále bude mít čistě evropské zastoupení, protože americký finišman Isaiah Harris poslední stovku dokulhal se zraněním stehna na druhém místě a dosažený čas na postup nestačil.

Finále mužské čtvrtkařské štafety se poběží v 19:40.

Výškarům kraloval Sang-hjok

Vyrovnaná byla soutěž výškařů, v níž pět závodníků překonalo 231 centimetrů. Korejec U Sang-hjok to sice dokázal až napotřetí a byl pátý, ale následně na první pokus přeskočil 234 a dostal se do čela. Nikdo jiný už na této výšce neuspěl. Stříbro získal Švýcar Loic Gasch, o bronz se podělili olympijský vítěz Ital Gianmarco Tamberi a Novozélanďan Hamish Kerr.

Závod na 3000 metrů ovládl Etiopan Samuel Barega, který vylepšil stříbrné umístění z HMS 2018.

Halové mistrovství světa v atletice v Bělehradě:

Finále:
Muži:
3000 m: 
1. Barega 7:41,38, 2. Girma (oba Et.) 7:41,63, 3. Scott (Brit.) 7:42,02.
Výška: 1. U Sang-hjok (Korea) 234, 2. Gasch (Švýc.), 3. Tamberi (It.) a Kerr (N. Zél.) všichni 231.

Ženy:
Trojskok: 1. Rojasová (Ven.) 15,74 - světový rekord, 2. Bechová-Romančuková (Ukr.) 14,74, 3. Williamsová (Jam.) 14,62.

Rozběhy:
Muži:
60 m př.: 1. Holloway (USA) 7,40, ...3. Svoboda (ČR) - postoupil do semifinále
4x400 m: 1. Španělsko 3:06,98, 2. ČR (Maslák, Müller, Plaček, Šorm) 3:07,25 - postoupila do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články