Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Překážkářka Jiranová skončila na halovém MS už v rozběhu, výška patřila Mahučichové

V Bělehradě pokračuje halové mistrovství světa v atletice. Helena Jiranová, kterou v uplynulých dvou týdnech trápily zdravotní problémy, nepostoupila z rozběhu na 60 metrů překážek a obsadila poslední sedmou pozici v čase 8,25 sekundy. Vyřazena je překvapivě i jedna z favoritek, mistryně světa z venkovní stovky překážek z roku 2015 a nejrychlejší žena této sezony Danielle Williamsová z Jamajky. Přímý přenos večerního programu sledujte na ČT3 a webu ctsport.cz od 17:30.

Je nám líto, video expirovalo.
Ukrajinská výškařka Mahučichová utekla před válkou a vyhrála zlato na HMS

Jiranová odlétala na šampionát do Bělehradu s denním zpožděním. "Říkala jsem si, že po tom, co jsem v čtrnácti dnech překousla a zvládla, že by postup do semifinále byl za odměnu. Mrzí mě, že jsem nedokázala prodat to, na co jsem měla, a že jsem to prostě pokazila," litovala.

Peripetie závodnice, která si letos vylepšila osobní rekord na 8,03 sekundy, začaly po halovém mistrovství republiky. "Pak jsem měla problém se zády, takže jsme nemohli skoro vůbec trénovat. Když jsem mohla trénovat, tak jsem dostala střevní potíže, byla jsem i v nemocnici na injekci a na kapačce," dodala atletka, která celkově obsadila 35. místo.

Ve svém běhu zaostala jen o dvě setiny za Williamsovou, která měla kolizi hned se dvěma překážkami, přičemž tu druhou kolenem zlomila, ztratila rytmus a halový světový šampionát pro ni skončil předčasně. Nejrychlejší čas v rozběhu předvedla Francouzka Cyréna Sambaová-Mayelaová (7,91).

O halový světový titul na 800 metrů nebude bojovat stříbrná olympijská medailistka Keely Hodgkinsonová. Dvacetiletá Britka, která časem 1:57,20 o více než sekundu vévodila letošním halovým světovým tabulkám, těsně před rozběhem odstoupila kvůli zranění předního stehenního svalu.

Ukrajinka Mahučichová vyhrála výšku

Výškařka Jaroslava Mahučichová získala pro napadenou Ukrajinu zlato. Dvacetiletá atletka si premiérový globální titul v kariéře zajistila překonáním 202 centimetrů na první pokus. Stříbrné Australance Eleanor Pattersonové nestačil ani první životní skok přes dva metry.

Úřadující vicemistryně světa pod širým nebem a bronzová olympijská medailistka Mahučichová do Bělehradu přijela po útrapách posledních týdnů, když ji doma v Dnipru vzbudily 24. února nad ránem ruské bomby a pak strávila několik dní ve sklepě. Do srbské metropole dorazila po třídenní strastiplné cestě 9. března. Vrchol halové sezony navzdory narušené přípravě a náročné osobní situaci zvládla výborně, i když ne bez komplikací.

Zaváhala na 192 centimetrech a ztrácela na bezchybné závodnice v čele s Pattersonovou a reprezentantkou Kazachstánu Naděždou Dubovickou. Druhá jmenovaná vedla po výšce 198, protože jako jediná měla v té době čistý zápis. Dva metry ale nepřekonala, takže na ni zbyl bronz. Pátá žena loňské olympiády Pattersonová se dostala do vedení druhým úspěšným pokusem na laťce ve výšce 200 centimetrů.

Koncovka ale patřila mladé Ukrajince. Na dvou metrech se zachránila třetím pokusem, při němž měla velkou rezervu, a skvělé aktuální rozpoložení následně proměnila v úspěch i o dva centimetry výše. Na to už Australanka nedokázala zareagovat. Dorostenecká mistryně světa z roku 2017 Mahučichová tak získala první světové zlato v seniorské kategorii.

O medaile se dopoledne bojovalo také v sedmiboji. Olympijský vítěz Damian Warner nejdříve navýšil náskok, když výkonem 7,61 sekundy předvedl na 60 metrů překážek nejrychlejší čas historie na HMS při sedmiboji. V tyči napotřetí překonal laťku ve výšce svého osobního rekordu 490 centimetrů, ale jeho švýcarský pronásledovatel Simon Ehammer si vylepšil halové maximum na 510 centimetrů a dostal se do vedení. Získal zatím 5634 bodů a před závěrečným kilometrem má náskok 23 bodů. V běhu na 1000 metrů má Warner výrazně lepší osobní halový rekord.

Halové mistrovství světa v atletice v Bělehradě:

Muži:

Sedmiboj (po 6 disciplínách): 1. Ehammer (Švýc.) 5634 b. (60 m: 6,72 - dálka: 804 - koule: 14,23 - výška: 205 - 60 m př.: 7,75 - tyč: 510), 2. Warner 5611, 3. Moloney (Austr.) 5504.

Ženy:

Výška: 1. Mahučichová (Ukr.) 202, 2. Pattersonová (Austr.) 200, 3. Dubovická (Kaz.) 198.
Rozběhy, 60 m př.: 1. Sambaová-Mayelaová (Fr.) 7,91, ...35. Jiranová (ČR) 8,25 - nepostoupila do semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články