Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dny trávila ve sklepě kvůli bombardování, teď má zlato. Bráním Ukrajinu na dráze, řekla Mahučichová

Na konci února ji v Dnipru vzbudily nad ránem ruské bomby, kvůli kterým hned několik dní strávila schovaná ve sklepě. Pro Jaroslavu Mahučichovou v ten moment byla atletika poslední věcí, na co myslela. Ukrajinská výškařka se přesto rozhodla vydat do Bělehradu na halové mistrovství světa, aby bojovala nejsilnějšími zbraněmi, které má. A vyplatilo se. Ve výšce získala zlato, které věnovala rodině i okupované zemi.

Když si v dramatickém závodě překonáním 202 centimetrů na první pokus zajistila triumf, zahalila se do ukrajinské vlajky. Mělo to tentokrát hlubší význam než tradiční oslavu velké medaile. "Bylo to velmi důležité pro mě, mou rodinu, mou vlast," řekla britské BBC.

V dějišti světového šampionátu Bělehradě je od 9. března, kdy se tam dotrmácela po třídenní strastiplné cestě z Ukrajiny. Dostala možnost trénovat, ale nebylo a není to pro ni snadné. "Nemyslím na závody, na trénink. Skákat tady bylo psychicky strašně náročné, protože moje srdce zůstává v mé zemi," svěřila se.

V klíčové chvíli se ale dokázala zkoncentrovat, i když na 192 centimetrech zaváhala a zkomplikovala si závod. "Je to strašně těžké, ale myslím, že jsem udělala velmi dobře pro svou zemi, protože chráním svou zemi na dráze. Myslím, že je to pro mou vlast velmi důležité," prohlásila úřadující vicemistryně světa pod širým nebem.

Reakce na ruský útok na Ukrajinu ji pro dnešek připravila o velkou soupeřku. Olympijská vítězka Maria Lasickeneová nesměla obhajovat halový světový titul, protože jako ruská závodnice má od Světové atletiky zakázaný start na mezinárodních soutěžích.

Při medailovém ceremoniálu předal prezident Světové atletiky Sebastian Coe Mahučichové rukou psaný dopis, ve kterém ukrajinské výškařce vyjádřil poděkování a obdiv. "Váš výkon dnes ráno svědčí o vaší vášni pro náš sport a vaší odhodlanosti v této tak hrozné době pro vaši zemi," stojí v dopisu.

Mahučichová je jednou ze šesti ukrajinských atletek startujících na šampionátu. Po něm se nechystá vrátit do vlasti, ale přesune se i se svým sponzorem do Německa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články