Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Reprezentační šéftrenér Sluka: Podporujeme příliš širokou základnu. Ta nám dává průměrnost

Reprezentační šéftrenér Pavel Sluka volá po změně podpory mladých atletů, aby dokázali sbírat úspěchy i jako dospělí. Finanční prostředky by měly víc směřovat k těm nejtalentovanějším, u nichž je předpoklad dalšího výkonnostního růstu. U juniorů by neměl být kladen důraz na okamžitou výkonnost, ale na dlouhodobý rozvoj s vrcholem na těch největších seniorských akcích. Své vize Sluka shrnul v koncepci rozvoje české atletiky do roku 2032, kterou představil na webu Českého atletického svazu.

Atletický trenér Pavel Sluka
zdroj: Twitter Česká atletika

Česká atletika se potýká s generační výměnou. Úspěšní závodníci z nedávné minulosti, jako byly Zuzana Hejnová nebo Barbora Špotáková, postupně odcházejí a za nimi je "díra". Medaile z MS i ME loni přivezl jen dvaatřicetiletý oštěpař Jakub Vadlejch, na evropském šampionátu získali cenné kovy ještě čtyřicátnice Špotáková a jednatřicetiletý koulař Tomáš Staněk.

"Věková kategorie 24 až 30 let nám vypadla. Ti, od kterých by se v současné době očekávalo, že budou na vrcholu té atletické formy, tam zatím nejsou. A my hledáme důvody, proč tomu tak je," komentoval Sluka aktuální stav, kdy je pro většinu českých atletů úspěchem na velkých šampionátech už jen postup do finále.

Hlavní problém české atletiky vidí Sluka v nezvládnutém přechodu z mládežnických kategorií mezi dospělé. Na mládežnických šampionátech získávají Češi medaile, ale po přechodu mezi dospělé už tak úspěšní nejsou. Koncept podpory mládeže by se měl podle Sluky upravit.

"To je teď úkol, abychom váhu té ručičky nasměrovali tam, kam bychom chtěli. Primárně k tomu, aby atleti v mládežnických kategoriích nelpěli na okamžité výkonnosti, ale aby to byla postupná výkonnost k tomu, že chtějí být dobří v dospělé reprezentaci a potažmo že chtějí být olympijští vítězové," řekl Sluka.

Nedostatkem financí na mládež česká atletika podle něj netrpí, ale nesouhlasí se způsobem, jak se utrácejí.

"V současné době z mého pohledu podporujeme příliš širokou základnu. Ta nám dává průměrnost. My bychom měli chtít cílit na výjimečnost, vytipovat ty talentované. Myslím, že máme v oblasti trenérů a funkcionářů odborníky, kteří dokáží predikovat ty sportovce. Tam, kde ta predikce je, že se může lepšit do vyššího věku, tam určitě podporovat dlouhodobě," uvedl.

Za velký problém považuje, že talentovaní atleti i na prahu dospělosti raději zůstávají ve svých mateřských klubech, než aby zamířili do některého z resortních center.

"Mám pocit, že jsme dostatečně neoddělili mládežnickou atletiku, výkonnostní atletiku a tu vrcholovou atletiku. Málokdo ví, co je potřeba udělat pro to, aby se dostal do finále na světové soutěži," poznamenal.

Mládežničtí trenéři v klubech by si podle něj měli uvědomit, kdy je potřeba své elitní svěřence "poslat dál".

"Pokud osobní trenér nepřipraví tomu sportovci podmínky vrcholového sportu a nadále talentovaný jedinec pokračuje v tréninkové skupině s mládežnickými sportovci na nižší úrovni, tak je to hezké, táhne za sebou ty mladší sportovce, ale my potřebujeme, aby někdo tlačil toho talentovaného sportovce, aby získával medaile. Myslím, že tohle si trenéři neuvědomují," dodal Sluka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články