Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Atleti z USK nemůžou na Rošického stadion. O uzavření rozhodl FAČR, klub se obrací na zastupitele

Předseda atletického klubu USK Praha Jan Ruda žádá pražské zastupitele o nový atletický stadion u přetlakové haly na Strahově. Na členy výboru pro sport a volný čas se obrátil dopisem. Reaguje tak na velké problémy tradičního atletického klubu, jehož členové nesmějí trénovat na stadionu Evžena Rošického. 

Je nám líto, video expirovalo.
Rošického stadion je v havarijním stavu a uzavřen

Podle dosluhujícího radního Prahy pro sport Víta Šimrala (Piráti) magistrát o situaci ví a chce ji řešit. Sportovní výbor zastupitelstva se podle něj sejde ve druhé polovině ledna. "Zastupitelé budou seznámeni se situací a doufejme, že bude přijato nějaké usnesení o dalším postupu," řekl ČTK. Dodal, že si je vědom kapacitních problémů pražské atletiky. "Je to jeden z nejvíce rostoucích sportů v Praze, takže si určitě nové tréninkové plochy zaslouží," uvedl.

Stadion byl kvůli nevyhovujícímu technickému stavu uzavřen, na což v minulých dnech upozornil server Sport.cz. Jeho majitelem je Fotbalová asociace ČR, která na základě posudku nezávislého znalce rozhodla o uzavření stadionu. Kvůli velmi vážným závadám na ocelové konstrukci na něm není možné zajistit bezpečnost. Vedení jednoho z nejúspěšnějších atletických klubů v Česku toto rozhodnutí zaskočilo.

"Tím nás (FAČR) dostal do situace, kdy naši členové budou mít významně zhoršené podmínky pro svou pravidelnou, každodenní činnost, a v zásadě ohrožuje samotnou podstatu činnosti našeho oddílu. Přes znalost stavu strahovských sportovišť jsme nepředpokládali, že situace nabere tak dynamický vývoj," napsal Ruda zastupitelům.

Za USK závodí více než čtyři stovky atletů od šesti do 19 let i nejlepší reprezentanti jako koulař Tomáš Staněk nebo čtvrtkařka Lada Vondrová. Po skončení halové sezony bude problém všem zajistit přípravu, protože na sousední stadion Přátelství se všechny tréninkové hodiny atletů kvůli aktivitám fotbalistů nevejdou.

Do budoucna by chtěl USK Praha situaci vyřešit novým malým stadionem, na jehož myšlence pracuje od roku 2020 a pro který má od září pronajatý pozemek od pražského magistrátu. "Splnili jsme veškeré podmínky vyplývající ze smlouvy, včetně úhrady nájemného za období od 1. 11. 2020, přestože jsme sportoviště nevyužívali jak z důvodu pandemie, tak z důvodu jeho nevyhovujícího technického stavu (pozemek je způsobilý pouze k tréninku vrhu koulí). Současně jsme si nechali vypracovat studii využití uvedeného pozemku k realizaci plnohodnotného moderního atletického sportoviště, které by sloužilo nejen členům našeho oddílu, ale celé pražské atletice," napsal Ruda zastupitelům.

Cena jednoduchého stadionu by se podle studií měla pohybovat mezi 60 a 80 miliony korun. " V bezprostřední blízkosti se nachází atletická přetlaková hala, která je ve vlastnictví ČAS (Český atletický svaz). Zde případně najdeme pro atlety odpovídající zázemí a není nutné v první fázi realizovat výstavbu případných dalších staveb. Synchronizací těchto sportovních zařízení by se významně zlepšily podmínky pro atletiku v hlavním městě," uvedl předseda klubu, který žádá zastupitele o podporu této investice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články