Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zpravodaj ČT Karas: Doping? Pro Rusy šokující zpráva

Moskva - Velký skandál se systematickým a ruskou vládou podporovaným dopingem je pro tamní obyvatele šokující zpráva. Říká to ruský zpravodaj ČT Miroslav Karas. "I ruské sdělovací prostředky reagují způsobem, že se jim tomu nechce příliš věřit," dodává. Antidopingová agentura WADA doporučila, aby ruští atleti byli vyloučeni z IAAF i všech soutěží včetně olympijských her. Prvním, kdo kauzu může odnést, je ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Miroslav Karas
zdroj: ČT24

Šéf ruského sportu Mutko čelí obvinění, že nařídil "manipulaci s určitými vzorky". Předseda nezávislé vyšetřovací komise WADA Kanaďan Dick Pound uvedl, že si neumí představit, že by o dopingovém systému Mutko nevěděl. Ruský ministr je zároveň členem výkonného výboru FIFA a předsedou organizačního výboru MS ve fotbale v roce 2018. Jeho případem se hodlá zabývat také etická komise FIFA.

Zpravodaj ČT Miroslav Karas: "Zatím se nehovoří o hokeji, fotbale a tenisu. Mluví se o plavání, silových sportech, o těch, které jsou bližší atletice. Ačkoliv má Rusko na předních místech ženského tenisu své zástupce, není to všudypřítomný sport ve městech. Ale představa, že Jelena Isinbajevová by měla na olympiádě v Riu scházet, je pro Rusy obrovská rána a nemůžou tomu uvěřit."

Podle Mutka byla zpráva WADA vytvořena na politickou zakázku. Uvedl, že komise pro svá tvrzení nemá důkazy a že agentura může jen doporučovat, nikoli trestat. Tuto pravomoc má Mezinárodní atletická federace. Mutko ale slíbil, že reakce z ruské strany musí následovat. "Řekl, že ruští sportovci nejsou všichni v jednom pytli a nejde je tam házet i s těmi, kteří dopovali. Rusové budou muset sáhnout do rozsáhlé změny systému. Mutko se ale může stát člověkem, kterého se prezident Vladimir Putin bude snažit zbavit funkce," spekuluje Karas.

Právě mluvčí ruského prezidenta řekl, že Kreml nemá se závažným obviněním nic společného. "Moskva se brání a někteří tvrdí, proč ukazují prstem na nás, když by mohli ukázat i na jiné země. Jmenují v této souvislosti především Čínu nebo Keňu," dodal Karas.

Politickou motivaci vidí za zprávou WADA i někteří poslanci ruské státní Dumy. "Tvrdí, že je to uděláno speciálně kvůli tomu, aby byli Rusové demoralizování před OH v Riu, aby nemohli předvést světu, že Rusko je sportovní velmocí," přiblížil Karas. "Pro Rusy je to doslova šokující zpráva, protože v zemi, kde je sport tak důležitou součástí společenského i veřejného života, si nedovedou představit, že by ruské hvězdy v Riu scházely," dodal.

Pro Michala Poláka z Antidopingového výboru ČR není zpráva WADA "žádným překvapením", tím je pro něj spíš rozsah celého obvinění. "Tento doping je obřích rozměrů a nedovedu si představit, že by byl jen záležitostí individuálních sportovců. Je tak široký, že to musel být určitý systém, který byl před pádem Berlínské zdi dost rozšířen i v jiných státech," uvedl. Polák předpokládá, že ruští atleti nakonec skutečně budou potrestáni zákazem startu v soutěžích. "Ria by se to tedy mohlo dotknout," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články