Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Neděle v Poděbradech patří chodcům, bojují o evropské tituly i o limity

Nejen na srdce jsou Poděbrady. V neděli budou v českých lázních bojovat družstva chodců o tituly mistrů Evropy. Šampionát navazuje na někdejší Evropský pohár a kromě soutěže týmů půjde i o individuální tituly a také o limity na olympijské hry v Tokiu i na mistrovství světa 2022 v Eugene. Šampionát můžete sledovat v přímém přenosu od 8 hodin na webu ctsport.cz.

Tereza Ďurdiaková
zdroj: facebook.com/Česká atletika

Česko budou v Poděbradech reprezentovat na pětatřicetikilometrové trati Tereza Ďurdiaková, která se už kvalifikovala na OH v Tokiu, a na dvacítce nový republikový šampion Vít Hlaváč a zkušený Lukáš Gdula. Ženská dvacítka bude bez české účasti, protože dvojnásobná medailistka z ME Anežka Drahotová kvůli podezření z dopingu nezávodí.

Ženský závod na 35 kilometrů bude na ME poprvé. Ďurdiakové, která začala se závodní chůzí nedávno, by vzdálenost mohla svědčit. V minulosti totiž běhala maraton.

"Mám radost ze silné konkurence, která se má v Poděbradech sejít. Cítím, že bych pro přípravu na 35 kilometrů potřebovala trochu víc času, ale věřím, že jsem dobře připravená a budu bojovat. Uvidíme, jakou zvolí ostatní závodnice před olympiádou taktiku, ale ráda bych splnila limit pro start na mistrovství světa v Oregonu v příštím roce," uvedla v tiskové zprávě svěřenkyně Iva Pitáka.

Pro účast na mistrovství světa, kde závody na 35 kilometrů nahradí padesátku, potřebuje čas 2:54:00. Může jí pomoci silná konkurence. Bude tu mistryně světa i Evropy na padesátce Inés Henriquesová z Portugalska nebo vítězka posledního Evropského poháru z roku 2019 na 50 kilometrů Italka Eleanora Giorgiová.

Na mužské dvacítce by podle letošních časů měli k favoritům patřit obhájce vítězství Perseus Karlström ze Švédska a Turek Salih Korkmaz. Karlström má příjemné vzpomínky na Poděbrady, kde před čtyřmi lety skončil na Evropském poháru třetí a dvakrát vyhrál tradiční mítink Poděbrady walking. Celkem čtyřikrát v Poděbradech triumfoval Němec Christopher Linke, silný bude španělský tým v čele s mistrem světa z roku 2015 Miguelem Ángelem Lópezem a mistrem Evropy Alvarem Martinem.

Padesátka je pro řadu závodníků poslední šancí splnit čas pod 3:50 zaručující účast na OH v Tokiu. Chce se o něj pokusit i jednapadesátiletý Jesús Ángel García, který by se tak dostal na rekordní osmé olympijské hry. Španělský mistr světa z roku 1993 a majitel dalších tří stříbrných medailí z MS má osobní rekord 3:39:54, ale ten se datuje už do roku 1997. Před čtyřmi lety patřila padesátka na Evropském poháru v Poděbradech ukrajinským chodcům. Zvítězil Ivan Banzeruk před Ihorem Hlavanem. Oba budou na startu i letos.

V ženském závodě na 20 kilometrů se na čtyři roky starý poděbradský triumf pokusí navázat Italka Antonella Palmisanová. Mezi její hlavní soupeřky budou patřit Španělky  úřadující mistryně Evropy Maria Pérezová a medailistka z posledních dvou Evropských pohárů Laura García-Carová.

Celkem je přihlášeno více než 200 chodců z 25 zemí. V 8:00 startují chodci na 50 kilometrů a chodkyně na 35 kilometrů. Následovat budou závody juniorů a juniorek a na odpoledne dvacítky  ženská od 13:30 a mužská od 15:30.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články