Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Šok pro českou atletiku. Pozitivní nález měla v roce 2018 chodkyně Drahotová, vinu odmítá

Velmi nepříjemná zpráva pro českou atletiku. Chodkyně Anežka Drahotová měla v létě 2018 pozitivní dopingový nález. Medailistku z mistrovství Evropy o tom informoval antidopingový výbor. Sama Drahotová vinu odmítá.

Anežka Drahotová
zdroj: AP autor: Hiroto Sekiguči

Pozitivní vzorek pochází z 31. července 2018. To bylo krátce předtím, než Drahotová získala stříbro na evropském šampionátu v Berlíně.

"Jsem v šoku a nechápu to. Nedopuju! Požádám o analýzu B vzorku. Seznámíme se s tím, co jsem měla porušit, a pak se k tomu vyjádřím. Než se věc vyjasní, nebudu startovat na závodech. Prosím pochopte, že k tomu zatím nebudu říkat víc," uvedla pětadvacetiletá chodkyně v prohlášení, které médiím poskytl její advokát Jan Šťovíček.

Drahotová v posledních měsících přišla o pozici české chodecké jedničky. Loni v říjnu ji na republikovém šampionátu těsně porazila Tereza Ďurdiaková, která před deseti dny titul obhájila. Drahotová mistrovský závod v Olomouci nedokončila. Do její další přípravy zasáhla informace o dopingu.

Je nám líto, video expirovalo.
Drahotová měla dopingový nález: Jsem v šoku, nedopuju

"Jedná se o téměř tři roky starou záležitost. Nejprve musíme zjistit detaily případu. Zatím nám nebylo sděleno ani, o jakou látku se konkrétně má jednat. Prosím veřejnost i sportovní fanoušky, aby respektovali stanovisko Anežky, že se prozatím nebude dále k věci vyjadřovat, dokud se nedozvíme více informací," uvedl Šťovíček.

Nesrovnalosti v biologickém pasu?

Z informací serveru iDNES.cz vyplývá, že se jedná o nesrovnalosti v biologickém pase. Vzorky se skladují několik let a zkoumají neustále novými způsoby, proto trvalo tak dlouho, než se Drahotová o pozitivním nálezu dozvěděla. "My si myslíme, že důkazy jsou jasné, ale to uvidíme," řekl serveru zástupce ředitelky a tajemník Antidopingového výboru ČR Tomáš Vávra.

Podklady dostal Český atletický svaz, který by měl s Drahotovou zahájit disciplinární řízení. "Zatím máme informaci jen o skupině látek. Vyžádali jsme si na antidopingovém výboru, aby nám sdělil, o jakou přesně látku se jedná. Disciplinární komise začne jednat, až bude tohle jasné," řekla mluvčí svazu Karolína Farská.

Ohrožena je minimálně účast Drahotové na mistrovství Evropy v chůzi družstev, které budou 16. května hostit Poděbrady. Na olympijské hry ještě nemá splněný ostrý limit Světové atletiky, ale mohla by mít šanci na účast díky postavení ve světovém žebříčku.

Kromě stříbra z Berlína má Drahotová ve sbírce také bronz v závodu na 20 km z ME 2014 v Curychu. Před sedmi lety rovněž ovládla juniorské mistrovství světa v Eugene na trati 10 km ve světovém rekordu. O rok dříve se stala juniorskou evropskou šampionkou. V roce 2015 byla osmá na MS v Pekingu, na olympijských hrách v Riu de Janeiro skončila desátá.

Zdroj
ČTK, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články