Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Musela jsem udělat krok jinam, řekla Joglová a splnila olympijský limit

Dokázala to. Marcela Joglová v neděli na letišti Twente nedaleko Enschede zvládla maraton ve výrazně zlepšeném osobním rekordu a časem 2:28:16 splnila olympijský limit. Oddechla si, získala podpis světového rekordmana Keňana Eliuda Kipchogeho a těší se, že si po dlouhé době dá hamburger.

Manažerská skupina NN Running uspořádala v Nizozemsku maraton pro elitu především pro svou největší hvězdu olympijského šampion Kipchogeho. Ten si potřeboval na začátku olympijské sezony otestovat formu. Po podzimním nezdaru v Londýně se vrátil na vítěznou cestu. "Když nás předbíhal, bylo příjemné se podívat, jak strojově a krásně běží. Byla to pro mě čest. Mám i podpis na čísle, tak jsem spokojená," uvedla Joglová na on-line tiskové konferenci.

Po měsících tvrdého maratonského tréninku může odpočívat a dopřát si požitky, které jsou v přípravě zapovězené. "Nejvíc si odepírám jídlo. Těším se, že si dám hamburger, který celý rok nejím, ale teď na něj mám chuť a těším se na něj," plánovala.

Po životním závodě se jí usínalo těžko. A nejen proto, že se snažila odpovídat na smršť gratulací. "Byl to takový slastný pocit uspokojení, bylo to příjemné. Ale člověk je nabuzený adrenalinem, spánek mi moc nešel. Usnula jsem ve dvě a v sedm jsem zase byla vzhůru," řekla dvacátá žena mistrovství světa 2019.

Je nám líto, video expirovalo.
Marcela Joglová splnila limit na OH v Tokiu

Za tři roky se z běhající fitness trenérky stala atletickou profesionálkou. Maratonský osobní rekord si vylepšuje po minutách. "Věnuju se tomu na sto procent, přidávám k tomu regeneraci, posilování, abych se připravila na maximální výkon. Tohle je moje priorita, všechno tomu podřizuju, všechno ostatní jde stranou," líčila. Její příběh může být pro mnohé inspirací. "Uvědomila jsem si, že můžu být vzorem pro pár lidí, když vidím ty reakce, co mi píšou. To mi pomáhá a motivuje mě jít dál," svěřila se.

Snadné to ale neměla. Loni na mistrovství světa v půlmaratonu v Gdyni dopadla ze čtyř českých účastnic v čase 1:14:30 nejhůř. "To byl nějaký bod, kdy jsem viděla, že je potřeba něco změnit. Věděla jsem, že musím udělat krok někam jinam. Ale to neznamená, že v tu dobu nebyla šance běžet lepší čas. Možná jsem si moc připouštěla ten tlak," vzpomínala na závod, který vyústil v rozchod s trenérem Pavlem Červinkou.

V prosinci ve Valencii pak zlepšila osobní rekord v maratonu téměř o pět a půl minuty na 2:31:29 a přiblížila se limitu IAAF. Pak se domluvila na spolupráci s trenérem Janem Pernicou. "Ty tréninky nejsou extrémně rozdílné. Jsem vděčná panu Červinkovi, dal mi hrozně moc. Ale potřebovala jsem lidský přístup, zkrátka jsme si nesedli. Hodně se znám. Potřebuju aby trenér vnímal, co říkám," vysvětlovala.

Na maraton se chystala v keňském Itenu, který leží 2400 metrů nad mořem. "Keňa se pro mě stala místem, kde se dokážu nejlíp soustředit. Všechny problémy a tlaky nechávám v Evropě. Bydleli jsme mezi Keňany, fandili mi, pomáhali, potahali mi pár těžkých tréninků. Ráda bych se tam určitě ještě párkrát vrátila," pochvalovala si. Dodávalo jí sebevědomí, když ve vysoké výšce zvládala stejně náročné tréninky jako před Valencií.

Další vysokohorskou přípravu by její trenér rád zařadil i do přípravy na olympijský závod. I když o něm Joglová zatím mluví jen v podmiňovacím způsobu, protože by o účast na OH mohla přijít, kdyby ji do konce kvalifikačního období předčily tři Češky. To je ale vysoce nepravděpodobné.

Program do olympiády bude tento týden vymýšlet trenér Pernica. "Bude fajn, když Marcela ještě před Sapporem absolvuje nějaký závod, aby využila formu, až si odpočine. Pobavíme se s manažerem, co je v nabídce. Musíme spočítat, kolik dní je potřeba do aklimatizačního kempu, jak dlouho být na kempu. Do toho řeším výšku, na kterou spoléhám, a reaklimatizaci v nížině. Budou to náročné počty, půjde o dny," přemítal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články