Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Keňa uzavřela zemi, ale běžci Joglová a spol. pokračují v přípravě dál

Keňa kvůli rychle se šířícímu koronaviru zpřísnila opatření. Prezident Uhuru Kenyatta v pátek ohlásil přísnou uzávěru v Nairobi i dalších čtyřech částech země a vláda vyzvala cizince k odletu domů. Čeští vytrvalci Marcela Joglová, Jiří Homoláč a David Vaš se přesto rozhodli pokračovat v přípravě v africké zemi.

"Komunikovali jsme s konzulem a bylo nám řečeno, že nám napíšou potvrzení, že jsme profi běžci. Vidí to tak, že nebude s odletem problém. Od Keňanů máme informace, že by nás pak mohl odvézt řidič, který si zařídí povolení," popsala Joglová situaci v neděli večer v rozhovoru na facebookovém profilu skupiny Adidas Runners Prague.

Třiatřicetiletá maratonkyně, která byla dvacátá na mistrovství světa v Dauhá, se v Itenu připravuje k útoku na olympijský limit, jejž plánuje na 11. dubna do Hamburku.

V Keni je dva měsíce. Vyhovuje jí tu vysoká nadmořská výška i klima a také naprostá izolace od běžných starostí. "Odříznu se od všech povinností, od všeho ostatního. Jsem v tréninkové bublině. To se mi podaří jenom v Itenu, to se mi v Livignu nepovede," uvedla běžkyně, pro niž je italské vysokohorské středisko Livigno také oblíbenou destinací.

V prosinci si ve Valencii zlepšila maratonský osobní rekord na 2:31:29. K zajištění účasti na olympijských hrách v Tokiu z něj potřebuje ještě dvě minuty ubrat. Po Valencii začala spolupracovat s trenérem Janem Pernicou, který jí většinou pomáhá na dálku. "Viděli jsme se od té doby asi dvakrát. Od Vánoc byla Máca nejdřív na soustředění v Portugalsku a pak týden doma, než odletěla do Keni. Přijede až přímo na závod," řekl kouč.

Věří, že jeho svěřenkyně bude dobře připravená. "To hlavní, co mělo být odtrénováno, zvládla. Teď ji čeká čtrnáct dní ladění, odpočívání. Ale to pořád znamená, že naběhá přes 120 kilometrů týdně," popsal, jak "odpočinek" vytrvalkyně probíhá. Ve vrcholném týdnu přípravy se Joglová dostala přes 200 kilometrů se čtyřicetikilometrovým během na závěr.

V Hamburku připravila manažerská skupina NN Running závod pro stovku elitních vytrvalců, z nichž se řada bude stejně jako Joglová snažit splnit olympijský limit. Pro ženy vypsala Světová atletika čas 2:29:30. Už tento týden by se měla o limit pokusit Moira Stewartová, kterou na říjnovém mistrovství světa v půlmaratonu dělilo časem 1:11:08 jen sedm sekund od českého rekordu. Má na 3. dubna naplánovaný závod na letišti Belp u Bernu. Bude to její maratonská premiéra.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články