Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Ona je muž? Pohlaví atletek by měla opět určovat hladina testosteronu

Londýn – Kauza Caster Semenyaové a pochybnosti o jejím pohlaví se táhnou sportovním prostředím už pěknou řádku let. Sama Jihoafričanka postoupila do nedělního finále běhu na 800 metrů. A stále ještě mezi ženami. Na příště už by tomu tak být nemuselo.

Caster Semenyaová
zdroj: Reuters autor: David Gray

Otazníky kolem pohlaví Semenyaové se vyrojily na mistrovství světa 2009 v Berlíně, kde získala zlato za osmistovku. Na letošním světovém šampionátu má zatím Semenyaová bronzovou medaili za závod na 1500 metrů.

Po různých lékařských testech bylo již dříve jasně sděleno, že Semenyaová má v těle příliš testosteronu. Sama atletka vždy jakékoli pochybnosti vyvracela s tím, že je žena, přestože některé lékařské zprávy hovořily o tom, že má vedle ženských i mužské pohlavní orgány. "Táhněte k čertu," odrážela novináře.

Je nám líto, video expirovalo.
Žena nebo muž? Aneb zvýšená hladina testosteronu v těle

Dle nařízení Mezinárodní atletické federace IAAF tak následovala terapie, která snižovala hladinu mužských hormonů v těle. A výsledky Semenyaové šly znatelně dolů.

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS ale poté na základě jiného případu pravidlo zrušila. Přitom ještě před několika lety probíhaly tzv. sex-testy, kdy se braly vzorky ze slin nebo z vlasů a sportovec obdržel kartičku, která jeho pohlaví jasně určovala.

IAAF si nicméně nechala zpracovat odborný nezávislý posudek. "A v polovině července vyšel v britském biofyzikálním a biochemickém žurnálu článek, který na příkladu 1245 testovaných závodnic prokázal, že vyšší hladina volného testosteronu rovná se vyšší výkonnost o dvě až čtyři procenta," vysvětlil komentátor ČT sport Michal Dusík.

ANKETA ČT SPORT:

VADÍ VÁM, ŽE ATLETKY JAKO SEMENYAOVÁ MOHOU ZÁVODIT MEZI ŽENAMI?

Zuzana Hejnová: "Chápu holky, že jim to vadí a štve je to. Je to hrozně nespravedlivé. Takovéhle holky u sex testů nemohly závodit. Mohou být skvělé, s Caster nemám sebemenší problém, ale se svou hladinou testosteronu se nemůžou porovnávat s normálními ženami."

Kateřina Šafránková: "Nerada bych odsoudila ty lidi. Třeba za to nemůžou, ale pak je mi strašně líto lidí, kteří se moc snaží, ale nikdy se jim nemohou přiblížit."

Denisa Rosolová: "Mužské hormony tomu pomáhají. Lépe regenerujete, snesete více zátěže. Kdysi to bylo zakázáno a vůči ostatním holkám je to nefér. Když běžíte osmistovku a víte, že budete nejlépe čtvrtá, tak je to těžké."

Barbora Špotáková: "Každý laik u televize, když na ten běh kouká, tak si musí tlouct na čelo. Přeci nejsme slepí."

Dá se tedy předpokládat, že po rozhodnutí CAS by mělo původní znovu vstoupit v platnost. "Od 1. 1. by znovu rozdíl mezi mužem a ženou měl být určován podle hladiny volného testosteronu," dodal Dusík.

V poslední době se vedle Semenyaové začala propírat i další jména – další finalistky nedělní osmistovky, Keňanka Margaret Nyairera Wambui a Francine Niyonsaba z Burundi.

"Chceme zachovat férovost a spravedlivost. Je na nás, abychom určili pravidlo. Za několik měsíců se rozhodne, ale s pohlavím to zatím nespojujte. Chceme používat formulaci férovost," omezil se na strohé vyjádření výkonný ředitel IAAF Olivier Gers.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články