Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

BLOG: Atleti na neutrální půdě. Tedy alespoň v londýnském metru

Vcházíme do vestibulu Gants Hill na Central Line, abychom přejeli pár stanic k olympijskému stadionu ve Stratfordu. Obvyklý totální ruch panující téměř na všech trasách metra, za jakékoliv denní doby a počasí, protíná jen tradiční hlášení z amplionu o špičce a další běžné informace.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT sport

Zatímco tady je tradiční oslovení "dámy a pánové" slyšet ještě pěkně postaru, mezitím už je v čilém procesu inovace, která má – slovy některých aktivistů – "začlenit úplně všechny". A když všechny, tak pěkně neutrálně: "Dobré ráno všem!" Inkluzivní jazyk teď v Londýně jede. Tedy minimálně v dopravě.

Celá věc se semlela zhruba následovně: nespokojené pasažérce, která před nějakým časem přijala ženskou identitu, se na infolince dopravce dostalo sdělení, že její hlas tedy žensky moc nezní. A bum – mediálně vděčný příběh si začal žít svým životem.

Londýnské metro
zdroj: ČT24 autor: Milan Dolejší

Oslovení "dámy a pánové" bylo LGBT komunitou vyhodnoceno sice jako zdvořilé, ale taky zastaralé. "Přehodnotili jsme to," říká mluvčí londýnského dopravního podniku. A starosta britské metropole Sadiq Khan jakožto velký podporovatel LGBT komunity tohle rozhodnutí uvítal. Khan loni stál v čele průvodu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů.

U jihoafrické atletky Caster Semenyaové má i po letech řada lidí pochybnosti, zda je vůbec ženou. Její vysoká hladina testosteronu byla předmětem zkoumání, podrobit se musela i některým vyšetřením oscilujícím často na hranici důstojnosti – ať už gynekologickým či psychologickým.

Caster Semenyaová
zdroj: Reuters autor: David Gray

Z nich mělo vyplynout, že mistryně světa na 800 metrů z Berlína 2009 má hyperandrogenismus, při kterém se v ženském těle uvolňuje více mužských hormonů, než je obvyklé. A testosteron Semenyaové měl být třikrát vyšší než u 99 procent ženských sportovkyň. Další zprávy přicházely dokonce s tím, že atletka má ženské i mužské pohlavní orgány. 

Semenyaová však podezření o tom, že je hermafrodit, vždy razantně vyvracela. "Lidé by se měli naučit, jak se sjednotit. Sport je o sjednocování lidí, ne o diskriminaci. Je mi mých kritiků líto," řekla několikrát. Mezinárodní atletická federace IAAF jí nakonec po různých peripetiích, jako zavádění nového pravidla o testosteronové hladině, mezi ženami ponechala – a šestadvacetiletá Semenyaová zvítězila na olympijské osmistovce v Riu.

Caster Semenyaová
zdroj: Getty Images

Semenyaová vstoupila před dvěma lety do registrovaného partnerství s bývalou atletkou Violet Raseboyaovou. Takže jestli se pojede během mistrovství světa podívat ve volné chvilce na Big Ben nebo Westminster Abbey, možná ji v metru udělá nové hlášení radost. Jisté je, že v Londýně poběží vedle běhu na 800 metrů i patnáctistovku. A kdo ví, zda nás na některém z dalších atletických šampionátů nečeká i zavedení neutrální kategorie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články