Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

GLOSA: Berlín se přehřívá. Co na to německá preciznost?

Praha má žízeň jako aligátor, ví zpěvák Michal Prokop. Ale teď v tom rozhodně není sama. Podobně jako i mnoho dalších evropských metropolí žhne i Berlín. Vaří se, až se skoro přehřívá. Skoro to vypadá, že pro atletické ME trochu v nepravý čas. Srpnu navzdory.

Olympijský stadion v Berlíně
zdroj: ČT autor: Hynek Roleček

Desetibojaři skončili svou dvoudenní vysilující pouť pozdě večer a teploměr stále hlásil třicet stupňů. Ve čtvrtek sluneční údery nepolevily, naopak. A když už se rozhostilo šero, kamenný a železný stadion nasátý teplem ne a ne polevit v horkém objetí, do kterého uzavřel evropskou atletickou rodinu.

Nejhorší to měli chodci a chodkyně v centru Berlína. Ve stínu hodně přes třicet stupňů a na slunci přes čtyřicet. Na občerstvovacích stanicích dostávali jako vždy vodu, ale horkou. Sprchy na trati pochopitelně nechyběly, ale také vlažnou vodou příliš neosvěžovaly.

"Byl to pro mě možná největší extrém, který jsem kdy zažil. I v Riu to bylo snesitelnější," podotkl stříbrný Slovák Matej Tóth po závodu na 50 kilometrů.

Matej Tóth
zdroj: ČTK/AP

Výsledkový servis na stadionu občas kolabuje, prý se přehřívají přístroje. Kdo se ale neuvařil, to jsou němečtí diváci. Tomuhle krásnému sportu rozumějí, na Olympijském stadionu si v přející atmosféře libuje většina atletů, nejen těch domácích. A to není rozhodně nabito k prasknutí. Stadion rigorózních křivek umí pojmout i přes 70 tisíc diváků, ale do ochozů si jich během evropského šampionátu nachází cestu maximálně dvě třetiny.

O víkendu má nastat velká změna. Skok až někam k pětadvaceti stupňům. Chodkyně včetně Anežky Drahotové si mohou alespoň trochu oddechnout, stejně tak maratonkyně a maratonci. V neděli by mělo být ještě přívětivěji. A to už by mohli organizátoři doladit poslední detaily. S německou precizností to přece jít musí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články