Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Jak Ogrodníková, tak Staňková se probojovaly do finále. Dařilo se i Hodboďovi

Na finále se může těšit diskařka Eliška Staňková, jež si účast mezi nejlepší dvanáctkou zajistila výkonem 57,81. Bez problémů postoupila do finále i oštěpařka Nikola Ogrodníková, která limit splnila druhým hodem dlouhým 61,27 metru. Mezi dvanáct finalistek se dostala také její kolegyně Irena Šedivá, která hodila 59,34. V rozběhu na 800 m si vedl skvěle půlkař Lukáš Hodboď. Dravým finišem vybojoval třetí postupové místo a časem 1:46,50 si zlepšil loňský osobní rekord o 48 setin sekundy. 

Lukáš Hodboď na mistrovství Evropy
zdroj: ČTK/DPA/Sven Hoppe

Sedmadvacetiletá Ogrodníková přijela do Berlína s přáním potvrdit formu, která jí vynesla tři medailová umístění v Diamantové lize. První pokus odhodila daleko před čárou a oštěp se zapíchl pod šedesátimetrovou hranicí. Druhý hod už byl v pořádku a 61,27 m znamenalo postup.

Pak uznala, že na ni v úvodu dolehla nervozita. "Nečekala jsem, že budu takhle ve stresu. Pořád jsem se uklidňovala, a když jsem šla na první pokus, tak jsem se trošku vyklepala a udělala jsem o dva kroky méně v rozběhu," řekla.

"Na ten druhý jsem se snažila zkoncentrovat a říkala jsem si, že se tady nebudu stresovat, že o nic nejde," dodala po kvalifikaci, v níž byla nakonec čtvrtá. Šedivá obsadila jedenácté místo.

Do finále prošla i Staňková

Třiatřicetiletá Staňková by při svém čtvrtém startu na mistrovství Evropy ke splnění kvalifikačního limitu 58,50 potřebovala překonat své letošní maximum. Předepsanou délku však zvládlo jen sedm diskařek, a tak česká reprezentantka bezpečně postoupila do sobotního finále z devátého místa. "Jsem nadšená. Celý rok hážu daleko na tréninku, ale nepředváděla jsem to v závodě," řekla Staňková.

Po druhém pokusu si byla jistá, že jí to bude na třetí finále na ME za sebou stačit. "Také ten poslední hod už byla trošku ztráta koncentrace, trochu chybička. Pak jsem byla trochu v nervech, protože trenér mi řekl, že jsem sedmá mezi všemi a háže celá skupina, ale je to tam," dodala.

Nejdelší hod 64,54 m předvedla Chorvatka Sandra Perkovičová, usilující o páté zlato na mistrovství Evropy v řadě, což se v jedné disciplíně ještě nikomu nepovedlo.

Hodboď proběhl do semifinále

Jen čtyři půlkaři běželi v rozbězích rychleji než dvaadvacetiletý rodák z Nymburka Hodboď. Už před rozběhem si věřil na přímý postup a podle stanovené taktiky se od začátku držel v popředí.

"Já jsem těch taktických závodů moc nešel, tak jsem se bál jít zezadu, abych se tam moc nepokopal. Bohužel mě tam zavřeli a neměl jsem kudy se protlačit. Dlouho jsem hledal skulinku, kudy bych mohl běžet. Nakonec se to trošku otevřelo, tak jsem do toho šlápnul a stačilo to na postup," popisoval.

Věří, že ani v semifinále nemusí být bez šance. "Rezervy tam pořád ještě byly a cítím, že bych mohl běžet ještě rychleji," dodal.

Nejlepší čas 1:46,31 zaběhl velký favorit Polák Adam Kszczot, který tuto trať vyhrál na dvou předchozích evropských šampionátech a má i dvě stříbra z mistrovství světa.

Mistrovství Evropy v atletice v Berlíně:

Kvalifikace:

Muži:

800 m - rozběhy: 1. Kszczot (Pol.) 1:46,31, ...5. Hodboď 1:46,50 - postoupil do semifinále, 26. Šnejdr (oba ČR) 1:48,70 - nepostoupil.

110 m př. - rozběhy: 1. Dal Molin (It.) 13,40.

Ženy:

Dálka: 1. Španovičová (Srb.) 684.

Disk: 1. Perkovičová (Chorv.) 64,54, ...9. Staňková (ČR) 57,81 - postoupila do finále.

Oštěp: 1. Hussongová (Něm.) 67,29, ...4. Ogrodníková 61,27, 11. Šedivá (obě ČR) 59,34 - obě postoupily do finále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články