Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Maslák zkompletoval zlatý hattrick, pomohla mu diskvalifikace soupeřů

Ve finále běhu na 400 metrů skončil třetí a vzhledem k aktuální formě byl spokojen s bronzem. Po diskvalifikaci Španěla Óscara Husillose i Dominikánce Luguelína Santose však český rekordman Pavel Maslák poskočil do čela a získal třetí zlatou medaili na halovém mistrovství světa v řadě. Na odpolední bronz koulaře Tomáše Staňka proto navázal nejlepším možným způsobem.

Pavel Maslák se zlatou medailí
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Maslák, který je v běhu na 400 metrů i trojnásobným evropským šampionem v hale, předvedl ve finále nejlepší výkon sezony 45,47 sekundy. Na dva soupeře přesto nestačil. Jeho přemožitelé se nicméně z medailových příček radovali jen chvíli.

Husillos se vypjal k životnímu výkonu a časem 44,92 sekundy by býval překonal rekord mistrovství světa i letité evropské maximum reprezentanta NDR Thomase Schönlebeho 45,05. Santose připravila diskvalifikace o nový národní rekord 45,09.

Sedmadvacetiletý rodák z Havířova navázal na tituly ze Sopot 2014 a Portlandu 2016, ale jako vítěz se necítil. "Mám radost, ale jsem trochu smutný z toho, že je diskvalifikovali, protože vím, že jsem závod běžel s nimi a neporazil je," řekl Maslák. "Vyšlápnutí z dráhy by je nezrychlilo o tolik. Óscar by běžel evropský rekord, což by bylo super. Doufám, že ho to nakopne pro další roky a ten rekord zopakuje," dodal.

Oba nejrychlejší čtvrtkaři doplatili na nekompromisní přístup rozhodčích, kteří v Birminghamu předvedli smršť diskvalifikací včetně celého rozběhu mužů na 400 metrů. Ze hry tak poslali i hlavního favorita Bralona Taplina z Grenady.

Do semifinále postoupil překážkář Petr Svoboda, jenž byl v posledním pátém rozběhu druhý časem 7,68 sekundy. Se svým výkonem však nebyl spokojen. "Běželo se mi strašně. Nevyšel mi start, lítal jsem nad překážkou. Mrzí mě, že se necítím jako na začátku sezony, ale budu bojovat," uvedl trojnásobný medailista z halových evropských šampionátů, který v lednu zaběhl šedesátku překážek za 7,51 sekundy.

Dominik Záleský vypadl v semifinále závodu na 60 metrů. Výkonem 6,67 sekundy skončil celkově sedmnáctý. Premiéru na velké seniorské akci si užíval. "Ten čas není špatný, takže super," komentoval dvaadvacetiletý sprinter.

Sedmiboj opanoval poprvé v kariéře Francouz Kévin Mayer. Úřadující světový šampion a stříbrný olympijský medailista v desetiboji porazil po velké bitvě v závěrečném běhu na 1000 metrů o pět bodů Kanaďana Damiana Warnera. Český reprezentant Jan Doležal obsadil deváté místo.

Polský půlkař Adam Kszczot se po bronzu z roku 2010 a stříbru z roku 2014 dočkal nejcennější medaile. Finále vyhrál suverénně časem 1:47,47 minuty a také v osmém závodu sezony si udržel neporazitelnost.

Etiopanka Genzebe Dibabaová zkompletovala běžecký double. Po závodě na 3000 metrů ovládla poloviční distanci a oslavila už pátý halový titul v kariéře.

Závěr třetího dne MS patřil Američanům. Trojskokanům kraloval Will Claye, čtvrtkařkám Courtney Okolová, překážkářkám Kendra Harrisonová, tyčkařkám Sandi Morrisová a sprinterům v běhu na 60 metrů Christian Coleman, jenž vyhrál v rekordu šampionátu 6,37 sekundy, jímž zaostal jen o tři setiny za svým nedávným světovým maximem.

Nejlepší výkon v historii halových MS předvedla i Morrisová, která skočila 495 cm a neuspěla až na výčce 504 cm. Také Harrisonová triumfovala v rekordu šampionátu 7,70 sekundy. Claye předvedl nejlepší světový výkon roku 17,43.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články