Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Maslák si zajistil výhodnou pozici pro finále, Klučinová pokukovala po medaili

Dvojnásobný halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák postoupil při obhajobě titulu do finále. Semifinále v Birminghamu, které se uskutečnilo bez diskvalifikovaného favorita Bralona Taplina z Grenady, vyhrál časem 46,32. V pětiboji se blýskla Eliška Klučinová čtvrtým místem. Dálkař Radek Juška obsadil sedmou příčku. 

Eliška Klučinová
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Vzhledem k zmíněné diskvalifikaci absolvoval neúspěšné semifinále také další český čtvrtkař Patrik Šorm, který skončil v rozběhu až pátý. Semifinále si připsaly i sprinterka Klára Seidlová a osmnáctiletá Lada Vondrová v běhu na 400 metrů. Obě však shodně vypadly. V boji o postup do finále neuspěla ani mílařka Simona Vrzalová.

Šampion ze Sopot i Portlandu Maslák zahájil semifinále rychleji než dopolední rozběh a po seběhu do cílové rovinky bojoval o postup s Deonem Lendorem z Trinidadu a Slovincem Lukou Janžičem. Na posledních metrech se před Lendorea dostal a slavil vítězství. "Nebylo to úplně ono, ale našel jsem v sobě kus energie v závěru a jdu z prvního místa. Půjdu bojovat o medaile," prohlásil rezolutně.

O první pozici usiloval proto, aby si zajistil lepší dráhu pro finále, kde favorizuje nejrychlejšího muže semifinále Óscara Husillose ze Španělska. "Vypadá velmi dobře. Běžel hezky a rychle. Myslím si, že je na tom zatím lépe než já," řekl na adresu čtvrtkaře, který vyhrál druhé semifinále v čase 45,69.

Česká rekordmanka Klučinová se na úvod večerního programu v dálce výkonem 620 centimetrů přiblížila na sedm centimetrů osobnímu rekordu z letošního roku a posunula se na průběžnou čtvrtou příčku.

Proti lepším půlkařkám se stupňům vítězů nicméně přiblížit nedokázala. Odrazila však útok soupeřek za sebou. "Je to určitě bezvadný výsledek. Škoda, že to není do té medailové trojičky, ale to se nedá nic dělat."

Před závěrečnou disciplínou měla strach, že si pohorší. "Bála jsem se, že skončím šestá, protože za mnou byly kvalitní půlkařky," pokračovala Klučinová, která kritizovala pořadatele, že nechali vícebojařky běžet společně, takže bylo k vidění hodně strkanic. "I kvalitní půlkařky se s tím úplně nevypořádaly. Já teda taky ne, ale mně to asi vadilo míň," dodala.

Mezi dálkařskými specialisty nevyšel českému rekordmanovi Juškovi útok na vytouženou osmimetrovou hranici. Hned prvním pokusem zůstal o centimetr pod ní a vyrovnal své letošní maximum. Pak už se nezlepšil a postupně klesl na sedmou příčku. "Na jednu stranu spokojený jsem, chtěl jsem být do osmého místa. Aspoň jsem neudělal ostudu a skočil jsem tolik, s čím jsem sem přijel," konstatoval.

Titul překvapivě získal devatenáctiletý Kubánec Juan Miguel Echevarría, jenž si vylepšil osobní rekord o dvanáct centimetrů na 846. O dva centimetry porazil úřadujícího světového šampiona pod širým nebem Luva Manyongu z JAR. 

Jan Doležal
zdroj: Reuters

Jan Doležal je po prvním dnu sedmiboje na sedmém místě. Vstoupil do něj šedesátkou za 7,04, čímž o tři setiny zaostal za letošním maximem z republikového šampionátu. V dálce se potýkal s vyměřením rozběhu a zapsal jen 704 cm. Chuť si spravil v kouli, ve které skončil čtvrtý osobním rekordem 14,82 m. Ve výšce výkonem 196 cm za vlastním "osobákem" zaostal, ale v pořadí si polepšil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články