Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Helcelet má rekordní pátý český titul v sedmiboji

Adam Sebastian Helcelet vybojoval rekordní pátý titul domácího halového šampiona v atletickém sedmiboji. Ziskem 5913 bodů zvítězil v pražské Stromovce suverénně před obhájcem zlata Ondřejem Kopeckým a navázal na prvenství z let 2013, 2015, 2016 a 2017.

Devětadvacetiletý Helcelet se dosud dělil o vedení v historických statistikách s bývalým světovým rekordmanem v desetiboji Romanem Šebrlem. Vylepšil také vlastní maximum ziskem deváté medaile, čtyřikrát skončil na halovém mistrovství ČR v sedmiboji druhý.

Stříbrný medailista z mistrovství Evropy 2016 a držitel bronzu z halového ME o rok později vládl soutěži od úvodní disciplíny. Šedesátku (7,10) vyhrál stejně jako dálku (730) a vrh koulí, ve kterém si vylepšil absolutní osobní rekord výkonem 15,64 metru. Ve výšce (195) jej o tři centimetry porazil Kopecký, ale ve druhém dnu Helcelet už zase na 60 m překážek jako jediný pokořil osm sekund (7,98) a nejvýš skočil i o tyči (490).

V závěrečném běhu na 1000 metrů ho o ještě lepší bodový součet připravily křeče. "Druhý den byl super. Předvedl jsem dva skvělé výkony, za které bych se nemusel stydět ani na mistrovství Evropy nebo světa. Ale kilometr mně ubral strašně bodů, věřil jsem si o deset sekund jinak," uvedl Helcelet na facebookovém profilu atletického svazu. "Asi jsem se hodně vydal a už v rozcvičce cítil, že to není ideální. Po třech kolech už jsem chytal křeče a dvě kola se protrápil. Tam jsem ztratil nejvíc bodů."

Je nám líto, video expirovalo.
Helcelet je popáté mistrem republiky

Ani porážka od Kopeckého o devět sekund a skoro sto bodů v závěrečném běhu však neohrozila jeho cestu za titulem. Zvítězil s bezpečným náskokem 257 bodů a zařadil se na deváté místo letošních světových tabulek. Při všech předchozích titulech ale Helcelet předvedl lepší součet včetně roku 2017, odkdy má jeho osobní rekord hodnotu 6188 bodů. Třetí skončil ve Stromovce devatenáctiletý František Doubek (5412).

V rámcovém programu šampionátu se dálkař Radek Juška přiblížil na tři centimetry osmimetrové hranici a vylepšil vlastní české letošní maximum. Pavel Maslák na nemistrovské třístovce s přehledem porazil časem 32,82 reprezentačního kolegu Patrika Šorma. Další jistý účastník halového mistrovství Evropy v Toruni Zdeněk Stromšík si vylepšil na šedesátce letošní maximum na 6,68.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články