Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Ingebrigtsen a Tsegayová zaběhli v Liévin rekordy na patnáctistovce

Etiopanka Gudaf Tsegayová zaběhla na atletickém mítinku v Liévin halový světový rekord na 1500 metrů. Z dosavadního maxima krajanky Genzebe Dibabaové z roku 2014 ubrala přes dvě sekundy. Rekordní tabulky přepsal při prvním startu v sezoně i dvacetiletý norský talent Jakob Ingebrigtsen, který na stejné trati vytvořil halový evropský rekord časem 3:31,80 minuty. O sekundu a půl překonal výkon Španěla Andrése Manuela Díaze z roku 1999.

V historických tabulkách se dvojnásobný mistr Evropy pod širým nebem zařadil na páté místo. Za světovým rekordem Etiopana Samuela Tefery zaostal Ingebrigtsen o 76 setin.

Rychleji než norský mladík v minulosti běželi už jen legendární Maročan Hicham El Guerrouj a další Etiopané Yomif Kejelcha a Haile Gebrselassie.

Skvělý běžecký výkon předvedl i na tříkilometrové trati Getnet Wale z Etiopie. Ingebrigtsenův vrstevník se časem 7:24,98 zařadil na druhé místo halové historie. Od 23 let starého světového rekordu Keňana Daniela Komena ho dělilo jen osm setin.

Za očekáváním zůstala soutěž tyčkařů s hvězdami Armandem Duplantisem a Renaudem Lavilleniem, kteří už letos překonali šest metrů.

Švédský světový rekordman absolvoval jen dva skoky a k vítězství mu stačilo 586 centimetrů. Po svém druhém pokusu opustil sektor s grimasou ve tváři a už nepokračoval.

Druhý skončil Američan Christopher Nilsen, který rovněž zdolal 586 cm, ale měl horší zápis. Lavillenie se musel na domácí půdě spokojit s výkonem 580 cm a třetím místem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články