Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hejnová: Každý atlet si musí říct, zda dává přiblížení se světu maximum

Přípravu na olympijskou sezonu zahájila v listopadu, tedy trochu později než obvykle. Mohl za to pozdní termín světového šampionátu, který letos na přelomu září a října hostilo katarské Dauhá. Podle Zuzany Hejnové šlo o naprosto slepou vývojovou větev. "Mistrovství světa rozhodně pomohlo Kataru, ale ne atletice," přiznala. Uplynulou sezonu hodnotí atletka roku jako jednu ze zdravějších.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP

Třiatřicetiletá překážkářka skončila letos v září v Dauhá ve finále běhu na 400 m překážek pátá, a když neuspěl ani další z českých atletů, výprava přijížděla domů tentokrát bez medaile.

"Každej si musí sám říct, jestli dává maximum tomu, aby se přiblížil světu. Není to úplně příjemnej pohled, když vidíme ostatní státy, jak se posouvají. Nám se to úplně nepovedlo a nevypadá to úplně růžově, ale nějaké naděje směrem k Tokiu tam jsou," věří dvojnásobná mistryně světa.

"Pořád máme docela širokou základnu a je otázka času, kdy někdo šikovný vyroste," dodává Hejnová, která v následujícím roce vynechá halu.

Ona sama dlouhodobě laboruje s achilovkami, tentokrát pro ni byla ale sezona zdravější. "Ale nemůžu říct, že by to bylo úplně stoprocentní. Já jsem se o tu achilovku starala celej rok, abych vydržela zdravá, ale všechna cvičení, která by byla potřeba, jsem zařadit nemohla. To mi možná ve výsledku chybělo."

Zároveň ale věří, že je i s výhledem na Hry v příštím roce na dobré cestě a v olympijské sezoně by mohla být o to lepší. "Mělo to takové vlny. Občas mě to nebolelo vůbec, když jsem trénovala víc, tak se to ozvalo. Pro mě bylo hodně zásadní proložit to cvičením na lýtkové svaly."

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Hejnová proto ostatní sportovce nabádá, aby se více starali o svá těla. "Dosud to bylo nastavené tak, že co si atlet sám nezařídil, to neměl," připomíná Hejnová snahu nového šéftrenéra české atletiky Jana Netschera, který by to rád změnil.

"Ale naše generace na to není vůbec zvyklá, já co si nezařídím, to nemám. Atleti na to nejsou úplně zvyklí, ale měli by se zamyslet, jak tomu předcházet," dodává svěřenkyně Dany Jandové.

Ráda by se vrátila k časům pod 54 sekund. S tím by mohla bojovat o olympijskou medaili, i když zejména světová rekordmanka Dalilah Muhammadová a další Američanka Sydney McLaughlinová letos soupeřkám výkonnostně hodně odskočily. "Bude pro mě hlavně cíl zase vybojovat finále a potom se uvidí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články