Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Trenérka roku Jandová: S Hejnovou jsme kamarádky, náš cíl je olympijské finále

Byl to jejich večer. Překážkářka Zuzana Hejnová se o víkendu stala potřetí domácí atletkou roku a titul trenér roku získala její koučka Dana Jandová. Jak sama říká, s Hejnovou mají kamarádský vztah. A jejich cíl je jasný: olympijské finále v Tokiu příští rok.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/PR autor: Ivana Roháčková

Jandová se atletice věnovala i aktivně a úspěšně. Má české mistrovské tituly v oštěpu, sedmiboji a v trojskoku. Kvůli zranění se ale brzy vrhla na trenérskou kariéru. "Deset let mi trvalo, než jsem si nastavila trenérskou lajnu, kterou jedu dál," říká Jandová v rozhovoru pro ČT sport.

"Strašně mě být trenérkou baví, i když mužský kolektiv převládá. Dělám to už pětadvacet let a neměnila bych," dodává pozitivně naladěná žena, která vychovala mnoho reprezentantů právě včetně Zuzany Hejnové.

Tu vedla v dorostenecké a juniorské kategorii a následně spolupráci obnovily v roce 2017. "Změna to byla obrovská, trénink dospělého atleta je velmi rozdílný od mládeže. Jsme ale na stejně vlně a už vím, jak na ni," říká Jandová.

Učit se musela zejména laktátovou křivku. "S tím mi pomáhal pan trenér Truxa, naučit se, v jakých zónách se Zuzka pohybuje, kde ji tlačí boty, a naučit se s jejím tělem pracovat," vysvětluje.

Jedna věc je mít se svěřencem kamarádský vztah, ta druhá, aby to fungovalo. Což u dua Hejnová–Jandová není problém. "Nemůžu posoudit ostatní trenéry, ale jen sama sebe. Nesmí vám svěřenec přerůst přes hlavu. Jsem za to ráda, jinak by nám to nefungovalo. Mám to i s ostatními, jsem pozitivní člověk, asi mám takovou povahu. Umím si u dětí vybudovat autoritu."

Jandová doufá, že ještě minimálně rok u Hejnové vydrží. "Zuzka má buldočí povahu, razí si ji odmalička. Vždycky bylo podle ní, na tohle jsem na ni krátká. Můžu si k tomu říct svý, ale pak to je vždycky podle ní," směje se.

Po loňské sezoně plné zranění se dvojnásobná mistryně světa letos vrátila do formy. Na trati 400 metrů překážek se Hejnová umisťovala na pódiových příčkách v Diamantové lize. Na mistrovství světa skončila pátá.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále běhu na 400 m překážek a ohlas Hejnové

"Už jsme si nastavily olympijskou přípravu, kam bychom to chtěly dostat. Zuzka odjíždí se sparingem v pátek do Afriky, já ji tam doprovodím příští středu. Zuzka se na přípravu těší. Půjde tam vyloženě do hrubé kondice," poodkrývá Jandová.

A cíl je jasný. "To není těžké, chceme prostě finále. V červenci má Zuzka fazonu, bude to její poslední olympiáda, chce tam nechat všechno. Do každého závodu jde s tím, že ho jde vyhrát, zkusí ty Američanky prohnat," věří Jandová.

I když má věčně sbaleno a spoustu času tráví na cestách, jejím pravým domovem je stále Jablonec. "Stěhovat se rozhodně nebudu. Zvykla jsem si a takhle prostě žiju," tvrdí.

A titul trenérka roku? "Je to hezké. Jsem ráda, že jsme přerušily sérii chlapů, přede mnou to byla Martina Blažková. Hlasy dávají trenéři a novináři, moc jim děkuju."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články