Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Girma "o parník" posunul Komenův halový rekord na 3000 metrů. Závod mu rozběhl Sasínek

Padl světový rekord na halových 3000 metrů. Ve francouzském Liévin jej překonal Etiopan Lamecha Girma, když dosavadní maximum Daniela Komena posunul o sekundu a devět setin na výkon 7:23,81. Závod mu jako vodič rozbíhal Filip Sasínek.

Je nám líto, video expirovalo.
Girma překonal v Liévin světový rekord na 3000 metrů

Nový světový rekordman Girma je halovým vicemistrem světa na 3000 metrů z loňského šampionátu v Bělehradě. Pod širým nebem tento dvaadvacetiletý běžec závodí především na 3000 metrů překážek, kde získal stříbro na posledních dvou světových šampionátech i na olympijských hrách v roce 2021 v Tokiu.

Takřka do cíle se ho udržel Španěl Mohamed Katir, který se rovněž dostal pod hranici bývalého světového rekordu. Rok staré evropské historické maximum krajana Adela Mechaala vylepšil o více než šest sekund na 7:24,68.

Na čtyřstovce znovu zářila nizozemská běžkyně Femke Bolová. Sice tentokrát nepokořila padesátisekundovou hranici, ale suverénně zvítězila v rekordu mítinku 50,20 sekundy. Třetí místo v běhu B obsadila Lada Vondrová (52,57). Mužskou čtyřstovku na závěr programu vyhrál Nor Karsten Warholm (45,51).

Světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis i při třetím startu v této halové sezoně překonal šestimetrovou hranici, tentokrát zvítězil výkonem 601 centimetrů. Ženskou tyčkařskou soutěž vyhrála olympijská šampionka Katie Moonová (za svobodna Nageotteová) v nejlepším výkonu sezony 483 centimetrů.

Šedesátku ovládl Keňan Ferdinand Omanyala. Díky novému národnímu rekordu 6,54 porazil o tři setiny úřadujícího halového mistra světa na 60 metrů a olympijského šampiona na stovce Marcella Jacobse z Itálie. Nejrychlejší patnáctistovky sezony zaběhli Nor Jakob Ingebrigtsen (3:32,38) a Etiopanka Gudaf Tsegayová (3:57,47).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články