Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

UEFA věnuje Rusku při dopingových kontrolách "speciální pozornost"

Chatenay-Malabry (Francie) - Evropská fotbalová unie UEFA chce během dopingových kontrol na mistrovství Evropy věnovat "speciální pozornost" ruské reprezentaci. A to v důsledku velkého dopingového skandálu ruských atletů, kteří byli v listopadu vyloučeni ze všech mezinárodních atletických soutěží.

Doping
zdroj: ČTK/AP

"Jsme si vědomi toho, co se děje v Rusku. Proto budeme ruskému týmu věnovat speciální pozornost," řekl šéf antidopingové komise UEFA Marc Vouillamoz v sídle francouzské laboratoře, která bude na dopingové testy během šampionátu dohlížet. Spolupracovat bude i s britskou antidopingovou agenturou (UKAD). Ta dohlíží na testování ruských sportovců poté, co tamní agentura byla v důsledku skandálu suspendována.

Antidopingovému testu už se podrobili také čeští fotbalisté, které komisaři navštívili během soustředění v Rakousku. Tehdy vybrali deset hráčů v čele s kapitánem Tomášem Rosickým.

Od začátku roku už UEFA provedla na 1300 testů, z toho 874 v evropských pohárových soutěžích. Výsledky bude porovnávat s nově odebranými vzorky krve a moči.

UEFA rovněž upozornila, že vzorky uchovává čtyři až deset let a může dojít k dodatečnému testování a zpětnému trestání, pokud by nové testy odhalily viníka.

Doping ale není ve fotbale častý problém ve srovnání s atletikou či cyklistikou. Nejčastěji hráči neprojdou testem po užití drog. To se stalo například v září v Lize mistrů záložníkovi Dinama Záhřeb Arijanu Ademimu, který byl potrestán zákazem činnosti na čtyři roky. Nejznámější český případ se týká Davida Bystroně, který testem neprošel jako hráč Plzně v listopadu 2011 v Lize mistrů. Podle médií měl pozitivní nález na pervitin. Následně nesměl hrát dva roky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články