Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Monaku hází Vadlejch, Kipyegonová má políčeno na další světový rekord

Z českého pohledu je největší lákadlo Diamantové ligy v Monaku jasné: oštěpař Jakub Vadlejch. Ve sbírce má druhé místo z Dauhá a třetí příčku z Lausanne. Závody v elitním seriálu jsou také letos jediné, které Vadlejch nevyhrál, jinak dosud slavil pět vítězství. Do Monaka se chystá řada světových rekordmanů včetně Keňanky Faith Kipyegonové, která po překonání historických maxim na 1500 a 5000 metrů poběží míli. Přímý přenos vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 20:00.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

Ve startovní listině oštěpařů chybí olympijský šampion Níradž Čopra z Indie. Největším Vadlejchovým soupeřem by tak měl být německý mistr Evropy Julian Weber, který byl za Čoprou druhý v Lausanne. Závodit bude i mistr světa Anderson Peters z Grenady.

Ostře sledované bude počínání Kipyegonové, kterou čeká první mezinárodní start poté, co začátkem června v rozmezí jednoho týdne zaběhla dva světové rekordy. Tentokrát může být v ohrožení nejlepší čas historie na míli, jehož majitelkou je výkonem 4:12,33 z roku 2019 Nizozemka Sifan Hassanová.

Před čtyřmi lety překonala rekord právě v Monaku. Kipyegonová má sice na míli osobní rekord o více než čtyři sekundy horší, ale je už z roku 2015, kdy byla na patnáctistovce o deset sekund pomalejší než letos.

V závodě na 400 metrů překážek se poprvé od loňského mistrovství světa utkají úřadující světový šampion Alison dos Santos a světový rekordman Karsten Warholm. Favoritem bude Warholm, protože jeho brazilský rival se postupně vrací po zranění. Poprvé závodil teprve v neděli na Diamantové lize v Chorzówě, kde skončil třetí na hladké čtvrtce.

Tu znovu poběží olympijská šampionka a světová rekordmanka na 400 metrů překážek Sydney McLaughlinová-Levroneová. Bude navazovat na podařené představení z amerického šampionátu, kde si vylepšila osobní rekord na 48,74 a dostala se do čela letošních světových tabulek.

Světová rekordmanka v trojskoku Yulimar Rojasová bude závodit v dálce. Potřebuje výkon 685 centimetrů, aby se i v této disciplíně kvalifikovala na světový šampionát do Budapešti.

Právě ženská dálka v 18:40 otevře monacký mítink. Pak do soutěže vstoupí tyčkaři včetně světového rekordmana Armanda Duplantise a v 19:15 přijdou na řadu oštěpaři. Hlavní dvouhodinový blok začne ve 20 hodin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články