Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Diamantová liga startuje. V Británii nechybí Vadlejch s Juškou

V britském Gatesheadu začíná nový ročník atletické Diamantové ligy. U startu prestižní soutěže budou z českých reprezentantů oštěpař Jakub Vadlejch a dálkař Radek Juška. Stejně jako na Zlaté tretře v Ostravě se v tyčkařském sektoru utkají světový rekordman Armand Duplantis a mistr světa Sam Kendricks. Přímý přenos sledujte od 20:00 na webu ctsport.cz.

Sha'Carri Richardsonová
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Do Gatesheadu se Diamantová liga vrací po jedenácti letech. Původně měl seriál začít v marockém Rabatu, ale kvůli koronavirovým omezením ho pořadatelé přesunuli do Evropy. Ještě před začátkem byly i další úpravy v termínové listině. Oslo nebude kvůli opatřením v Norsku hostit diamantový mítink 10. června, ale až 1. července. Italský mítink se posunul ze 4. na 10. června a jeho hostitelem bude Florencie místo Říma, kde se bude hrát fotbalové Euro.

Oštěpaři včetně Vadlejcha, který na Zlaté tretře laboroval s lehce pochroumaným tříslem, mají v Gatesheadu reálnou šanci zabojovat o vítězství. Nebude totiž startovat suverén této sezony Johannes Vetter, který v Ostravě potvrdil devadesátimetrovou formu výkonem 94,20.

Naopak nejlepší atlet světa koronavirového roku 2020 Duplantis bude v Gatesheadu usilovat o prodloužení vítězné série, kterou v Ostravě natáhl na 23 závodů. Stačil mu k tomu výkon 590 centimetrů, na první letošní šestimetrový skok pod širým nebem ještě čeká.

Je nám líto, video expirovalo.
60. Zlatou tretru ozdobili Duplantis, Richardsonová či Vetter

Poprvé od roku 2019 bude mimo Rusko závodit výškařská šampionka Maria Lasickeneová. Trojnásobná mistryně světa se utká s devatenáctiletou Ukrajinkou Jaroslavou Mahučichovou, která v hale skočila 206 centimetrů a zařadila se na dělené třetí místo halových historických tabulek.

Velká prověrka čeká novou americkou sprinterskou hvězdičku Sha'Carri Richardsonovou, jež letos zaběhla stovku za 10,72. Debut na velkém evropském mítinku absolvovala v Ostravě, kde vyhrála dvoustovku. Tentokrát se vrací na stovku a utká se se všemi medailistkami z posledního MS v Dauhá - Jamajčankou Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou, Britkou Dinou Asherovou-Smithovou a Marií José Ta Louovou z Pobřeží slonoviny.

Venkovní olympijskou sezonu zahájí na patnáctistovce hvězdný Nor Jakob Ingebrigtsen. Domácí publikum bude na stejné distanci sledovat Lauru Muirovou. Až dva tisíce fanoušků se dostanou do hlediště. Předpověď počasí ale není velkým výkonům nakloněna, má být kolem 12 stupňů Celsia a na 90 procent pršet. Hlavní program začne v 18:55 SELČ.

V kalendáři Diamantové ligy je naplánováno třináct mítinků a zářijové dvoudenní finále v Curychu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články