Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čeští atleti odcestovali do Lille. Špotáková, Vadlejch i Staněk cítí formu

Praha - Druhá část české atletické výpravy odcestovala na mistrovství Evropy atletických družstev do Lille. Oštěpaři Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch i koulař Tomáš Staněk chtějí na šampionátu potvrdit svou formu. Právě tato trojice vrhačů by měla patřit k lídrům českého týmu. V boji o záchranu v superlize se od nich očekává přísun velkého množství bodů. Závodníkům v technických disciplínách se ale příliš nelíbí formát soutěže. Vrhači, skokani do dálky a trojskokani budou mít v Lille tři pokusy, možnost čtvrtého dostanou jen čtyři nejlepší.

Barbora Špotáková a Věra Cechlová Pospíšilová
zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Pozici evropské jedničky bude ve Francii hájit český rekordman Staněk. "Jedu tam potvrdit papírové předpoklady, že jsem nejlepší v Evropě. Prostě vyhrát. Určitě bych chtěl hodit nějaký výkon, abych měl z toho radost," řekl.

Lehké zranění z domácího šampionátu v Třinci již vyléčil, achilovku mazal speciálním bahnem. "Trošku jsem ji cítil, jak jsem teď hodně přitrénoval. Ale už je to v pohodě. Včera jsem odházel naprosto bez problémů," řekl šestadvacetiletý koulař.

Závodní pauzu po mistrovství republiky využil k tréninku také nejlepší český oštěpař této sezony Vadlejch. Absolvoval několik dvoufázových tréninků. "Skvělé, cítil jsem se dobře. Nepadá to, což během sezony, jak člověk nemá čas potrénovat, tak občas ty parametry spadnou. Vypadá to, že tělo funguje dobře, správně," pochvaloval si. 

Čeká ho mimo jiné souboj s olympijským vítězem Thomasem Röhlerem z Německa, který se velehodem 93,90 z Dauhá zařadil na druhé místo historických tabulek. "Pro mě je to další skvělý závod ve skvělé konkurenci, který může vést ke skvělým výkonům," těšil se Vadlejch.

Zlepšenou formu z tréninku chce v závodě prodat také dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková. Byla zvyklá na ME družstev házet v sobotu, kdy chtěla výrazným bodovým ziskem nastartovat český tým. Tentokrát je ženský oštěp na programu až v neděli. "Doufám, že už nebude rozhodnuto v tu neděli odpoledne, což se může stát. Ráda bych měla dobrý pocit ze závodu, aby to zase bylo o něco lepší," řekla světová rekordmanka. 

Špotáková ví, že pokud budou ještě body potřeba, tak se od ní tak trochu očekává vítězství. "Ale tak to je a to už jsem zažila mockrát," dodala tradiční opora českého výběru v této týmové soutěži.

Závody v technických disciplínách budou v Lille zkráceny

Oporám českého atletického týmu se zkrácené formáty disciplín příliš nezamlouvají. Nejvíce je kritizovali tyčkař Jan Kudlička a koulař Tomáš Staněk. Vrhači, skokani do dálky a trojskokani budou mít v Lille tři pokusy, možnost čtvrtého dostanou jen čtyři nejlepší. Pro výškaře a tyčkaře soutěž končí po čtyřech nezdarech, i kdyby na dané postupné výšce ještě nevyčerpali všechny pokusy.

"Ta soutěž je prostě paskvil, to víme. To dělali nepřátelé atletiky, protože čtyři křížky v soutěži, to může fakt vymyslet jenom neatlet," stěžoval si Jan Kudlička. Koulař Staněk si myslí, že maximálně čtyři pokusy v ostatních technických disciplínách nejsou o moc lepší. "Je to prostě prasárna. Nemyslím si, že to nějak tu soutěž zatraktivní," řekl.

Připomněl, že právě v pátých a šestých pokusech často přichází zvrat. Věří, že i v omezeném počtu potvrdí formu. "Doufám, že to u mě proběhne tak, jak má, nebudu nic vymýšlet. Myslím, že jsem dost vyházený na to, abych něco hodil, postoupil a pak vyhrál," plánoval.

Nejlepšímu českému oštěpaři této sezony Jakubu Vadlejchovi zkrácená soutěž připomíná loňskou Diamantovou ligu, kde měli šest pokusů jen čtyři nejlepší závodníci, ostatní končili po třech. "Takže jsem už něco podobného zažil. Ale čtyři hody na závod nikdy nejsou moc výhoda," poznamenal loňský vítěz Diamantové ligy.

Za nevýhodu považuje také dlouhé cestování kvůli třem, maximálně čtyřem hodům. To se nelíbí ani světové rekordmance v hodu oštěpem Barboře Špotákové. "Čtyři pokusy nejsou nikdy dobré. Poslední dobou se mi nedařilo prvními hody hodit daleko, o to se musím pokusit teď," dodala.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články