Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bolt poosmé. Zlatá tretra vítá atletickou superstar i českou špičku

Ostrava - Po roce žije Ostrava opět Zlatou tretrou. Na populárním atletickém podniku se vedle řady mistrů světa i olympijských vítězů objeví hlavně Usain Bolt. Jamajskou hvězdu čeká druhý stometrový sprint v sezoně. Z české špičky chybí jen zraněná oštěpařka Barbora Špotáková, jejíž disciplína v programu ani není, a další oštěpař Vítězslav Veselý, který se ze závodu omluvil kvůli nemoci. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu od 16:00.

Bolt poběží v Ostravě stovku stejně jako před olympijskými hrami v roce 2012. Proti němu však nestojí žádný vážnější soupeř, tím největším by měl být Wilfried Koffi z Pobřeží slonoviny, který si v letošní sezoně vytvořil osobní rekord 10,01 sekundy.

Před čtyřmi lety předvedl Bolt v Ostravě rovněž ve druhém startu roku výkon 10,04, tentokrát by chtěl být rychlejší. Při premiéře na Kajmanských ostrovech v sobotu dosáhl času 10,05, ale necítil se komfortně kvůli zatuhlému zadnímu stehennímu svalu. "Byl jsem u doktora a ten mě ujistil, že je všechno v pořádku. Chci běžet naplno a rychle," řekl Bolt.

Ve startovní listině není jedinou hvězdou. Favoritem skoku o tyči je světový rekordman Renaud Lavillenie z Francie, i když mu bude konkurovat kanadský mistr světa Shawnacy Barber. Nechybí ani čeští skokané Jan Kudlička a Michal Balner, národní rekordman.

"Ostravu mám rád, skákal jsem tady už třikrát," řekl Lavillenie, který už v Ostravě předvedl dva výkony nad 590 cm. "Totéž bych chtěl skočit tady a věřím, že bych mohl atakovat i šest metrů," uvedl muž, který v halové sezoně v Jablonci magickou hranici už překonal. Letos na mítinku v Šanghaji skočil 583. "To ještě nebylo ono, ale formu mám," řekl olympijský vítěz.

Světový rekordman v desetiboji Ashton Eaton z USA nastoupí do závodu na sto metrů a pořadatelé mu vyhradili dráhu hned vedle Bolta. Předtím se ale ještě Eaton představí v dálkařském sektoru proti Radku Juškovi a tělesně postiženému Němci Markusi Rehmovi, jenž usiluje o start v Riu.

První start roku čeká Zuzanu Hejnovou. Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek zrušila kvůli bolavé achilovce start na Diamantové lize v Dauhá, ale podle posledních zpráv je v pořádku a připravená běžet proti Jamajčance Kaliese Spencerové a další české překážkářce Denise Rosolové.

Zuzana Hejnová
zdroj: Reuters

Dvojnásobný halový mistr světa Pavel Maslák bude mít na čtyřstovce silnou konkurenci. Čtyři muži mají lepší osobní rekord než on, nechybí ani olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa Američan Jeremy Wariner, ve dvaatřiceti letech ale už nemá oslnivou formu. Favoritem bude Jamajčan Javon Francis.

Ozdobou závodu bude oštěp mužů, byť nebude házet Veselý. Adekvátní náhradou je vedoucí muž světových tabulek Jakub Vadlejch, jenž si letos hodil osobní rekord 86,76. Nechybí druhý muž tabulek Němec Thomas Röhler, egyptský vicemistr světa Ihab Abdelrahman ani úřadující mistr světa Julius Yego z Keni. Limit na OH bude chtít hodit Petr Frydrych, potvrdit formu chce Jaroslav Jílek, který limit do Ria už má.

Souběžně se soutěží tyčkařů bude na ostravském stadionu probíhat také stejný závod žen s aktuální tabulkovou jedničkou Sandi Morrisovou z USA (483 cm) a stříbrnou olympijskou medailistkou a mistryní světa Yarisley Silvaovou z Kuby. V sektoru nebudou chybět ani dvě české reprezentantky Jiřina Ptáčníková a Romana Maláčová.

Ze startovní listiny na poslední chvíli vypadl opět zraněný překážkář Petr Svoboda, po zdravotních problémech se naopak vrací koulař Ladislav Prášil, dvojnásobný bronzový medailista z halového ME, který naposledy závodil právě na šampionátu pod střechou loni v Praze. Patnáctistovku poběží halový vicemistr světa Jakub Holuša.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články