Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hejnová v Ostravě poběží, další start v Rabatu ale vynechá

Ostrava - Ačkoliv stále pociťuje bolest Achillovy šlachy, rozhodla se Zuzana Hejnová startovat na Zlaté tretře. Dvojnásobná mistryně světa bude v Ostravě útočit na sezonní maximum, které drží Britka Eilidh Doyleová časem 54,53. Další start během Diamantové ligy v Rabatu ale raději vynechá.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK autor: Adolf Horsinka

Hejnová po dlouhém soustředění v Jihoafrické republice přijela před dvěma týdny rovnou do Dauhá, kde měla běžet na Diamantové lize. Ucítila ale bolest při tréninku, proto raději odjela domů. "Bolelo to opravdu hodně a teď vím, že jsem udělala dobře," řekla v Ostravě. V úponu se jí totiž udělal malý zánět, který musí doléčit. "Ještě to není úplně stoprocentní, trochu to ještě cítím, ale už mě to neomezuje," ujistila.

I proto se rozhodla v Ostravě závodit. "Běhala jsem v tréninku v tretrách a nezhoršovalo se to, neublížím tomu," řekla. "Spíš to může být ku prospěchu. Odpočinula jsem si a výkon by nemusel být špatný," uvedla Hejnová. Ráda by atakovala hranici 54,5. "Abych se dostala do čela světových tabulek," řekla.

Hejnová začala v přípravě nově využívat i psychotesty, které jsou založené na seřazení pořadí barev podle aktuální nálady. "Vychází mi z toho, že s hlavou dokážu svoje tělo hodně ovlivnit, že dokážu jít až za hranu," řekla Hejnová. Překážkářka tak zkouší svoje aktuální nastavení psychiky. "Funguje to moc dobře, dá mi to informace o aktuálním rozpoložení, naladění na závod," líčila. "Prý na tom lámu rekordy, jak někdo dokáže donutit hlavu k výkonu. Ale je to nebezpečné, člověk se pak snadněji může zranit," dodala.

I proto je na sebe opatrnější. Po Zlaté tretře měla běžet také na nedělním mítinku Diamantové ligy v Rabatu, ale tento start preventivně raději zrušila. "Byly by to dva závody ve dvou dnech a k tomu ten přelet, to už by bylo velké riziko," podotkla Hejnová s myšlenkami na vrchol olympijské sezony. "Jsem zvyklá na bolest achilovky, ale bylo by zbytečné riskovat na začátku sezony," vysvětlila.

Věří, že start v Ostravě jí neublíží. "Byl to přetížený celý řetězec od zad přes zadek, kyčel a stehenní svaly. Je to o hodně lepší, vyšetření neprokázala žádná zranění, takže snad mě to přestane bolet úplně," věřila. Dalším její startem by měla být Diamantová liga v Římě 2. června. "Já to ani nepovažuju za zranění, každý atlet má během sezony nějakou komplikaci. Já to ale beru jako drobnou komplikaci," uvedla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články