Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Bolt cítí, že se jeho kariéra chýlí ke konci. Hodlám ji uzavřít co nejlépe, říká

Praha – Je mu sice teprve devětadvacet, sprinter Usain Bolt však cítí, že se jeho kariéra pomalu chýlí ke konci. Jamajský fenomén proto vyhlíží blížící se olympiádu, kde by chtěl zaznamenat další úspěch a pokukuje po dalším světovém rekordu. V současnosti se ale jeho myšlenky upínají na Zlatou tretru, kde se představí poosmé a po lehkém zranění by měl běžet v plné síle.

Usain Bolt
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Cítil jsem lehce zadní stehenní sval, ale byl jsem u lékaře a ten říkal, že není žádný problém. Já se cítím dobře, o dost lépe než před tím prvním startem. Dokonce jsem včera trénoval," prohlásil. "Řekl jsem Alimu (Juckovi, manažerovi Zlaté tretry), ať je klidný," dodal.

Na tiskovou konferenci v Praze přišel v zelené teplákové soupravě a dostal tradiční startovní číslo se jménem. Převzal i pamětní medaili města Prahy, hlavního evropského města sportu 2016, a také zlatou tenisovou raketu. Předvedl, jak stojí při příjmu podání, ale hned upozornil: "Jsem špatný tenista. Hrál jsem jednou jako kluk s kamarády z ulice, ale je dost možné, že tu raketu snad ani nikdy nepoužiju," přiznal s úsměvem. "Umím jen tohle," řekl a zapinkal si míčkem, který mu stejně po chvíli spadl na zem. "No," pokrčil rameny s úsměvem.

V Praze také navštívil stadion Na Julisce, kde odstartoval Čokoládovou tretru a mladým atletům se dlouhou dobu podepisoval a fotil se s nimi. "Děti mám moc rád. Těší mě, když vidím, jak jsou šťastné. Věřím, že pro ně mohu být motivací," nechal se slyšet.

Od jeho prvního startu v Ostravě uplynulo už deset let a čeká ho tam osmý start. "Zima, to je první, co se mi vybaví v souvislosti s touto zemí," pousmál se Bolt. A co se od jeho premiéry v Ostravě změnilo? "Za tu dobu jsem zestárl. Za to moc rád nejsem," řekl. "Jsem zkušenější a mám víc medailí, to je zase to dobré," doplnil s úsměvem. "Mám víc fanoušků, víc lidí mě zná, za to jsem docela rád," porovnal svou osobnost z let 2006 a 2016.

Přiznal, že se jeho kariéra chýlí ke konci, prý o to větší má motivaci uspět v Riu potřetí v řadě na olympiádě, ve hře je ještě mistrovství světa příští rok v Londýně. "Jsem v poslední části kariéry, to zcela jistě. Už běžím do cíle, jsem blízko," použil metaforu. "A jsem šťastný, že jsem měl takovou kariéru. Ale chystám se to uzavřít, jak nejlépe umím," řekl.

Devětadvacetiletý Bolt věří, že stále může atakovat svůj světový rekord. Nehovoří o stovce a času 9,58, ale o dvoustovce. Tu zvládl nejlépe za 19,19. Oba výkony jsou sedm let staré. "Všechno je možné, to je moje motto. Každý den pracuji na tom, aby se to povedlo. Pokud budu zdravý a příprava půjde dobře, můžu zlomit světový rekord na 200 metrů. Chci běžet pod 19 sekund, na to se nyní soustředěním a chci to dokázat, to je můj cíl," prohlásil.

V prvním závodu předvedl čas 10,05, kterým se řadí na konec druhé desítky letošních tabulek. Možná i proto, že se necítil komfortně i kvůli bolavému svalu. "Byl to můj první letošní závod. Nestartoval jsem dlouho, byl jsem rád, že jsem vůbec zpátky na dráze. Letos jsem začal sezonu dřív, to se možná na tom výkonu podepsalo," vysvětlil.

Cestování po světě mu nevadí, závodění miluje, ale po patnácti letech tréninku ve špičce se mu každý rok vrací k přípravě hůř a hůř. "Nejlepší by bylo trénovat méně a běhat rychleji," pousmál se. "Trénink je horší a horší, někdy ho nenávidím. Ale je to moje práce, mám motivaci a většinou si to užívám, protože chci vyhrávat, motivovat lidi a být vzorem," řekl.

V kariéře i proto klade větší důraz na regeneraci. "Trénink se za ty roky nemění, jen v případě nějakého zranění, ale tělo je starší. Potřebujete více masáží, ledu, odpočinku, není to tak, jako když jsem byl mladší. Je to čím dál těžší. Ale mám cíl, takže na sebe tlačím," řekl.

V Ostravě nastoupí mimo jiné proti Ashtonu Eatonovi, světovému rekordmanovi v desetiboji. "Znám dobře Maurice Smithe," jmenoval bývalého jamajského vícebojaře, vicemistra světa z Ósaky 2007. "Vím, jak je to těžká disciplína, mají můj obdiv. Myslím, že bych desetiboj zvládl, s výjimkou skoku o tyči, to bych fakt nedal. A ještě asi s patnáctistovkou bych měl problém," pousmál se.

Ocenil také snahu Mezinárodního olympijského výboru a antidopingových komisařů očistit sport i ve světle skandálu ruských atletů. MOV nedávno provedl zpětné testy her v Pekingu. "Dělají dobrou práci, chtějí náš sport očistit. Kdo podvádí, měl by být potrestán. Je to krok kupředu, ale bude to chvíli trvat. Každý by měl dodržovat pravidla," uvedl Bolt.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články