Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Bekele v Etiopii trénuje, pomáhá nakaženým a bojí se, že přijde hladomor

Pokoje ve svém hotelu v Etiopii nabídl pacientům s lehkým průběhem onemocnění COVID-19 trojnásobný olympijský vítěz Kenenisa Bekele. Slavný atlet se tak snaží pomoci a obává se dopadů epidemie v jeho rodné zemi.

Kenenisa Bekele
zdroj: ČTK/AP

Druhý nejrychlejší maratonec historie a světový rekordman na 5000 a 10 000 metrů má hotel ve městě Sululta, které leží nedaleko metropole Addis Abeby. Volné prostory nabízí potřebným. "Doufám, že lidé budou moci využít pokoje, které v hotelu mám. Chci jim na své náklady nabídnout pomoc v boji s tímto nakažlivým a stále tajemným virem, který výrazně poškozuje zdraví a životy lidí," řekl britské BBC sedmatřicetiletý běžec, který se měl v neděli v Londýně utkat se světovým rekordmanem Eliudem Kipchogem,

Pomoc vnímá jako svoji morální povinnost. "Já a moje rodina jsme v situaci, kdy můžeme pomoci. Musíme převzít zodpovědnost. Je jasné, že tohle je celosvětový problém a že svět je vlastně vesnice," poznamenal atlet, jenž hodlá poskytovat také morální podporu a šířit osvětu. "Říkám lidem, aby si myli ruce mýdlem a udržovali mezi sebou rozestup alespoň metr a půl," řekl.

Před Londýnským maratonem cítil formu, ale teď má jiné starosti. "Mám strach z budoucnosti. Obávám se hladomoru, který bude následovat. Jsme v Etiopii uzavřeni, ale zůstávat doma je luxus, který si mnozí nemohou dovolit," uvažoval. V Etiopii je zatím 117 potvrzených případů nákazy koronavirem, tři lidé zemřeli.

Je nám líto, video expirovalo.
Bekele zaostal v Berlíně dvě sekundy za maratonským rekordem

I na Bekeleho dopadla opatření proti šíření této infekční nemoci, v Etiopii se totiž běžci nesmějí připravovat ve skupinách. "Mohu trénovat jenom sám v lesích blízko mého domu v Addis Abebě. Není možné jít na stadion na dráhu a běhat na silnici je taky obtížné," konstatoval.

Každé ráno běhá po lese 15 až 20 kilometrů, aby si udržel tréninkový objem a tolik neztratil z kondice. Odpoledne pak jako náhradní varianty doma běhá na pásu nebo použije rotoped a orbitrek. Mezitím pomáhá svým třem dětem s učením do školy.

Maraton v Londýně se uskuteční v novém termínu 4. října. I když je to hodně daleko a situace je nejistá, Bekele neztrácí motivaci. "Běh je můj život a už mi toho spoustu dal. Naučil jsem se být trpělivý, protože v kariéře jsem měl období s vážnými zraněními. Naučil jsem se překonávat těžkosti. Nikdy se nevzdávám a ještě jsem rozhodně neřekl poslední slovo," dodal vytrvalec, který loni při maratonu v Berlíně zaostal jen dvě vteřiny za Kipchogeovým světovým rekordem 2:01:39.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články