Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Kenenisa Bekele ovládl Berlínský maraton, za světovým rekordem zaostal o dvě sekundy

Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele zaostal na Berlínském maratonu pouhé dvě sekundy za světovým rekordem. Sedmatřicetiletý trojnásobný olympijský šampion z dráhy zvítězil na rovinaté trati v čase 2:01:41 a zaběhl druhý nejrychlejší maraton v historii po loňském ročníku v německé metropoli, který vyhrál Keňan Eliud Kipchoge v rekordním čase 2:01:39.

Kenenisa Bekele
zdroj: ČT4 autor: Christoph Söder

Pětinásobný mistr světa pod otevřeným nebem Bekele si vylepšil o 1:22 minuty osobní maximum, jež zaběhl při berlínském triumfu před třemi lety.

"Na konci mi možná chybělo trochu štěstí. Mám radost z osobního rekordu, ale nejsem šťastný, že mi unikl světový rekord. Vím, že na něj mám, nevzdám to. Je to povzbuzení do budoucna," řekl světový rekordman na 5000 a 10 tisíc metrů.

Kipchoge letos v Berlíně chyběl, neboť se soustředí na pokus o zaběhnutí maratonu pod dvě hodiny 12. října ve Vídni.

Závod se stejně jako před dvěma lety v Monze poběží ve specifických podmínkách, takže se nebude počítat do oficiálních rekordních tabulek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bekele zaostal v Berlíně dvě sekundy za maratonským rekordem

Nejlepší český maratonec Jiří Homoláč obsadil v Berlíně 32. místo v novém osobním rekordu 2:14:35. Dosavadní maximum si vylepšil téměř o dvě a půl minuty.

"Je to pro mě velké zadostiučinění, že se mi po dlouhé době podařilo překonat osobní rekord o 2:20. To není málo. Taky je to důkaz, že když jsem stále mluvil o překonání 2:15, že jsem nekecal a pracoval na sobě. Ale také věřím, že jsem na správné cestě a pořád je tam ještě hodně rezerv," uvedl Homoláč.

Český vytrvalec se postaral o nejrychlejší český čas v maratonu za posledních 15 let. V dlouhodobých domácích tabulkách se zařadil na deváté místo. Rekord Karla Davida z roku 1993 má hodnotu 2:11:57. 

Šestačtyřicátý ročník Berlínského maratonu skončil trojnásobným etiopským úspěchem, další místa obsadili Birhanu Legese (2:02:48) a Sisay Lemma (2:03:36).

Letošní vítěz z Tokia Legese přitom Bekeleho nejprve setřásl a po 30. kilometru i Lemmu, Bekele se ale dokázal do závodu vrátit a v závěru skvělým finišem atakoval světový rekord.

"Měl jsem problémy se stehenním svalem. Trochu mě to bolelo, takže jsem zvolnil, a když se to po pár kilometrech zlepšilo, zkusil jsem zabrat. Kvůli zranění má příprava nebyla stoprocentní, ale stejně je mi líto, že mi utekl rekord o dvě sekundy," řekl Bekele.

Také ženský závod patřil Etiopankám. Zvítězila Ashete Bekereová v čase 2:20:14 o sedm sekund před krajankou Mare Dibabaovou. Třetí doběhla Keňanka Sally Chepyegová (2:21:06).

Výsledky Berlínského maratonu:

Muži: 1. K. Bekele 2:01:41, 2. Legese 2:02:48, 3. Lemma (všichni Et.) 2:03:36, ...32. Homoláč 2:14:35.

Ženy: 1. Bekereová 2:20:14, 2. M. Dibabaová (obě Et.) 2:20:21, 3. Chepyegová (Keňa) 2:21:06.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články