Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jaro bez maratonů. Zrušené závody se kupí a nad olympiádou visí otazník

Pandemie koronaviru zasáhla prakticky do všech sportů. Zásadně ovlivňuje také průběh olympijské kvalifikace. Pociťují to například běžečtí vytrvalci, kteří přišli o tradiční jarní maratony v Bostonu a Londýně. Nejistý je také Pražský maraton, kde chtěl o olympijský limit bojovat Jiří Homoláč. Marcele Joglové už maraton v Rotterdamu kvůli koronaviru přesunuli.

Bostonský maraton 2019
zdroj: Reuters

Bostonský maraton je tím nejstarším běžeckým kláním: poprvé se pořádal už v předminulém století, rok po prvních moderních olympijských hrách v Athénách (1896). Z Ashlandu zpět do Bostonu se tehdy vydalo patnáct běžců, do cíle po svých dorazilo osm z nich. Nejslavnější vytrvalecké klání se od té doby pořádalo nepřetržitě.

Závod změnil místo startu (z Ashlandu se přesunulo o míli dál do Hopkintonu), pořádal se během obou světových válečných konfliktů (v roce 1918 se běželo formou vojenské štafety), nezastavil jej ani bombový útok v roce 2013. A vždy se pořádal na Den patriotů, tedy o třetím dubnovém pondělí. 

Až pandemie koronaviru si vynutila přetržení této tradice, která sahá 123 let do minulosti. Pořadatelé z Boston Athletic Association (B.A.A.) minulý pátek oznámili, že jsou kvůli nákaze svůj maraton nuceni přesunout na podzim, konkrétně na 14. září. Změnily se tím plány zhruba třiceti tisíc běžců, kteří se závodu každoročně zúčastní.

Závodníci přišli o jarní boj o vítězství (před rokem porazil Lawrence Cherono druhého Lelisu Desisu o pouhé dvě vteřiny v jednom z nejdramatičtějších finišů dlouhé historie maratonu), amatérští běžci zase musí oželet velký zážitek. Vždyť běžet Boston, na který se na rozdíl od ostatních maratonů musíte kvalifikovat, je pro mnohé z nich bezmála životním cílem.

"Přemýšlíme o ekonomických dopadech, které bude mít zrušení na město, ale základním předpokladem mé práce je udělat vše proto, aby lidé byli v bezpečí," komentoval rozhodnutí bostonský starosta Martin. J. Walsh. V situaci, kdy ve Spojených státech rychle přibývá nemocných, šlo o rozhodnutí, které se nabízelo samo.

Eliud Kipchoge před fotografií Rogera Bannistera
zdroj: ČTK/AP autor: Matt Dunham

Duel Bekeleho s Kipchogem je odložený

Bostonský maraton samozřejmě není jediným běžeckým závodem, který museli organizátoři zrušit či přesunout. Nedlouho po oznámení B.A.A. následovalo oficiální oznámení maratonu v Londýně, jehož původní termín byl 26. dubna (šest dní po Bostonu). Také ve městě nad Temží se na jaře nepoběží. 

Fanoušci tím přišli o plánovaný souboj dvou legend, světového rekordmana Eliuda Kipchogeho a Kenenisy Bekeleho. Etiopan se na podzim v Berlíně přiblížil nečekaně Kipchogeho světovému rekordu, za nímž zaostal jen o dvě vteřiny. Jejich střetnutí mělo být velkou upoutávkou na olympijské hry, kde by se měli střetnout znovu.

Maraton však musel být přeložen. "Je to smutné, ale rozhodnutí plně respektuji. Zdraví je přednější," nechal se Kipchoge slyšet na Twitteru. Keňan běžel v Londýně v posledních pěti letech čtyřikrát a pokaždé zde vyhrál. Závod proti Bekelemu měl být běžeckým trhákem jarní maratonské sezony.

Boston i Londýn patří mezi tzv. World Majors, tedy šest největších maratonů světa. Na jaře se z nich běhá ještě Tokijský maraton, který letos proběhl. Zúčastnit se jej však mohla pouze elita, což ze sledování běžeckého svátku - Japonsko je země běhu zaslíbená - udělalo poněkud podivný zážitek.

Všechna odložení mají alespoň jednu pozitivní stránku: podzimní sezona bude díky nim našlapaná k prasknutí. Stále platí data olympijských maratonů (8. srpna ženy, 9. srpna muži). Poté následují Boston (14. 9.), Berlín (27. 9.), Londýn (4. 10.), Chicago (11. 10.) a konečně New York (1. 11.).

Marcela Joglová
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Joglová a Homoláč zůstávají v Keni

Z druhé kategorie světových závodů už byl zrušen Římský maraton, na podzim je odložená například Paříž nebo nizozemský Rotterdam. Právě na posledně jmenovaném se přitom na olympijské hry toužila kvalifikovat Marcela Joglová. Česká vytrvalkyně, která skončila dvacátá na MS v Kataru, potřebuje zaběhnout limit dvě hodiny, 29 minut a třiceti vteřin.

Situaci komentovala na Instagramu: "Show must go on," napsala Joglová, která se v současnosti připravuje v keňském Itenu. Právě Iten (běžecký "Domov šampionů") je útočištěm vytrvalců, kteří se připravují na vrcholné akce. Jenže elitní závodníci nyní nemají své kilometry v nohách kde prodat.

Své o tom ví také Jiří Homoláč, který v Keni našel de facto svůj druhý domov. "To, že se zruší pár závodů neznamená, že přestaneme trénovat," napsal. "Znamená to, že máme víc času na kvalitnější připravu! Tak toho využij!," snaží se situaci vidět pozitivně. Právě Homoláč s Joglovou mají z Čechů největší olympijské šance. 

Homoláč se chtěl o olympijský limit (v jeho případě 2:11:30, osobní rekord z loňského Berlína má o tři minuty pomalejší) pokusit na Pražském maratonu. Jeho konání (na programu je třetího května) je také v ohrožení, byť k oficiálnímu rozhodnutí pořadatelé RunCzech zatím nepřistoupili. Zrušen byl pouze půlmaratonský závod naplánovaný na 28. března.

Oba tak zůstávají v Keni a musí věřit běžeckému maximu, tedy že odvedený trénink se jen tak neztratí, i když by nebylo kde jej prodat. V současné situaci o moc víc dělat nelze.

Zdroj
ČT sport, nytimes.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články