Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Zářící Zeman: Mít to srovnané v hlavě, mohl jsem být jinde

Praha – V letošní sezoně ukazuje, proč dříve patřil mezi velké talenty českého fotbalu. Martin Zeman se rozehrál v Příbrami do výborné formy a táhne ji k pohárům. Ty však už dávno mohl hrát v některém zahraničí celku. Musel by však ve svém mládí zvládnout narůstající slávu. "Byly to telecí léta. Můžu si za to z větší části sám," vzpomíná šestadvacetiletý křídelník, jenž se ve středočeském klubu našel. Ovšem v příští sezoně by ani toto spojení nemuselo platit.

Martin Zeman (vpopředí) slaví se svými spoluhráči z Příbrami vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Němeček Pavel

Psalo se září 2009, když na Spartu v rámci Evropské ligy přijelo PSV Eindhoven. Favorit utkání byl jasný, a to nizozemský tým, jenže Pražané hráli v utkání výborně, dvakrát vedli a nakonec jen kvůli chybě sudího remizovali 2:2. Do utkání tehdy zasáhl tehdy i dvacetiletý Zeman, jenž zářil. Připsal si gól a asistenci a svým výkonem zaujal nejednoho fanouška fotbalu.

Výkon proti PSV naplno ukázal Zemanův potenciál. Zároveň ten stejný klub byl spojen s jeho tehdejším sešupem. Právě nizozemský celek o mladého křídelníka hodně stál, ale přestup nakonec nevyšel. Zeman po nevydařeném odchodu začal mít na Letné problémy, byl přeřazen do B-týmu a nakonec i z Prahy musel odejít.

"Byl jsem mladý. Neměl jsem to srovnané v hlavě. Myslel jsem si, že se nemůže nikdy nic stát.  Byla to telecí léta. Můžu si za to z větší části sám. Kdybych držel jazyk za zuby a krok a dělal, co se chtělo, tak jsem tam hrál třeba i teď," vzpomíná Zeman.

Špatné vztahy v klubu odstartovaly jeho cestovatelskou etapu po hostováních. V roce 2011 zamířil do rakouské Admiry, kde se neprosadil. Obrození velkého talentu nepřišlo o rok později ani v Plzni. "Kdybych se tam chytil, tak bych mohl být někde jinde. Ale tam jsem přišel a hned první zápas jsem si zlomil nohu. Potom se kluci rozjeli a bylo těžké se tam dostat," řekl Zeman.

Na působení na západě Čech však vzpomíná rád, zejména pak na atmosféru v týmu. "V Plzni je to pohodovější. Všichni tam táhnou za jeden provaz a drží při sobě. Ve Spartě to bylo vždycky více skupinkové a byly tam vždycky určité partičky. Ale nevím, jak je to nyní, samozřejmě. Na Plzni je však vidět pohoda, je tam skvělá parta, která to, když je třeba zapnout a soustředit se, vždycky zvládne. Ve Viktorii je to nastavené fantasticky a zaslouženě vyhráli titul," hodnotí hráč s technickými schopnostmi, které v lize jen těžko hledají konkurenci.

Obrození přišlo s Tobiášem

Po odchodu z Plzně zkusil Zeman štěstí ve slovenské Senici, avšak tím klubem, v němž začal Zemanův skutečný restart, byla až Příbram, kam se dostal minulý rok v zimě, kde se rozehrál do výborné formy a patří ke klíčovým postavám sestavy.

"Je pravda, že jsem toho procestoval dost, ale teď jsem v Příbrami, kde jsem si zvykl a kde mi to sedlo. Je to těžké na psychiku, když si člověk říká, že to musí vyjít a ono to nevyjde. Ne vždycky to ale je po stránce fotbalové. Každý si tím asi projde, že má v kariéře slabší chvíle, kdy se mu tolik nedaří. Každý se chce někam dostat. Já jsem si tím prošel a zvládl jsem to a už jsem v pohodě," uznal Zeman.

Ten září hlavně v právě končící sezoně. V dresu středočeského klubu nasázel čtyři góly a s desíti přihrávkami se dostal do čela této statistiky v nejvyšší české soutěži. Svými výkony dotáhl Příbram až do bojů o poháry a sebe až do širší nominace reprezentačního týmu. Podle Zemana za tímto vzestupem stojí zejména kooperace s koučem Pavlem Tobiášem, jenž právě v září 2014 k týmu přišel.

"Kouč Tobiáš nám to tady udělal krásné. Začali jsme fantasticky trénovat, baví nás to a naplňuje. Všichni makají, což je myslím vidět i na hřišti. Dostali jsme chuť do fotbalu, dělat ho poctivě," prozradil Zeman, jehož tým dvě kola před koncem soutěže ztrácí na pohárovou čtvrtou příčku, kterou drží Mladá Boleslav, pouhé dva body.

Další kroky Zemana? Příští měsíce napoví

Spojení Zemana a Příbrami však už nemusí trvat příliš dlouho. Levonohému křídelníkovi totiž po sezoně končí smlouva na Spartě, která o něj sice nemá zájem, ale jeho výkony zaujaly jiné celky. Kromě zahraničních celků se o jeho služby uchází také Jablonec. "Ano, pan Pelta nás kvůli Zemanovi kontaktoval, o jeho zájmu víme," řekl pro isport.cz člen sparťanského představenstva Jakub Otava.

Ve hře jsou také další české kluby. Zemanův manažer však situaci zatím příliš komentovat nechtěl. "Nechci teď říkat nic konkrétně, nicméně s některými kluby jednáme. Nebudeme na rozhodnutí chvátat, důležité je se správně rozhodnout," řekl Orhan Dumanjič.

Šance Příbrami ale také neumírají. Zeman již dříve prohlásil, že je u Litávky spokojený. Jak jeho situace dopadne, ukáží až blízké měsíce.

Zdroj
ČT sport, isport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články