Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Český kouč učí mladé Kanaďany hrát fotbal. Jeden zaujal i v Dortmundu

Praha – Ve svých mladých letech si zahrál i za českou reprezentaci do 17 let. Libor Volf však na dlouhodobou kariéru profesionálního fotbalisty nedosáhl. Místo toho se rozhodl vytvořit v Kanadě akademii pro začínající fotbalisty, s kterou má velký úspěch. "V současnosti u nás trénuje asi osmdesát dětí," prozradil.

Trenér Libor Volf (uprostřed) se svými svěřenci
zdroj: http://volfsoccer.com/

Když Volf s fotbalem začínal, propracoval se až do mládežnických týmů Sigmy Olomouc, kde hrál mimo jiné se záložníkem Mladé Boleslavi Kamilem Vackem, s nímž ho stále spojuje silné přátelství. Svými výkony si vybojoval i nominaci do mládežnické reprezentace, ale do první české ligy nenakoukl.

Vydal se tak hledat štěstí do nižších soutěží ve Španělsku. Nakonec se rozhodl odstěhovat do Kanady, kde se ale jeho životní dráha ubrala jiným směrem a stal se z něj mládežnický trenér.

"Ze začátku jsem každou středu pomáhal kamarádovi s tréninkem jednoho týmu a začalo mě to bavit. Vzal jsem si tak z toho celku čtyři kluk, které jsem začal trénovat v parku," prozradil Volf.

Jejich tréninky zaujaly kolem chodící lidi, kteří se ho neustále, o co se jedná a proč dělají, to co dělají. "Bylo to tehdy něco novéh," řekl Volf s tím, že jeho tréninky začalo navštěvovat čím dál více dětí. Během několika měsíců koučoval dvacet fotbalistů a v součaností jich má pod svou správou osmdesát.

Je nám líto, video expirovalo.
SF EXTRA: Český kouč založil v Kanadě úspěšnou akademii

To už však nedělá na louce v parku, ale profesionálně ve své akademii. "Myslím si, že fotbal v Kanadě má budoucnost," myslí si úspěšný mládežnický kouč. Jeho slova potvrzují i statistiky. Mezi čtrnáctiletými hraje v Kanadě fotbal hned třiačtyřicet procent.

Volf Soccer Academy se zaměřuje především na techniku, která je podle českého kouče nejdůležitější ve vývoji mladých fotbalistů. "Techniku je potřeba pochytit od začátku. Děti by měly pracovat s balónem už od pěti šesti let," řekl.

Jeho přístup již nese první výsledky. Jednoho ze svých svěřenců vzal do Evropy, aby mu ukázal, jak zde fotbal vypadá a jaký je rozdíl ve hře v Kanadě a Evropě. Mladý Nicolas však ukázal, že v sobě má velký talent a na trénincích v Německu zaujal.

"Týden jsme strávili ve Freiburgu a poté jsme se vydali do Dortmundu, kde jsem ho díky kamarádovi dostal na trénink Borussie. Nicolas tam odtrénoval tři tréninky a po nich mládežnický kouč řekl, že kdyby byl v Evropě, vzal bych ho příští rok do svého týmu," dodal Volf, jenž doufá, že podobné úspěchy budou následovat.

Je nám líto, video expirovalo.
SF EXTRA: Libor Došek se umí trefit nejenom do branky, ale i do koše
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články